ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne rektörden e-mail: “Kesinlikle izin verilmemiştir”

Bu sene “Hatırla!” sloganı ile düzenlenmesi planlanan 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne dair rektörlükten öğrencilere e-mail geldi: “Her türlü güvenlik önlemi alınacaktır.”

Her yıl Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) LGBTİQAA+ Dayanışması tarafından düzenlenen ODTÜ Onur Yürüyüşü, bu yıl 10 Haziran Cuma günü gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, “Hatırla!” sloganı ile düzenlenmesi planlanan 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ne dair duydukları coşkuyu sosyal medya araçları üzerinden duyurdu. ODTÜ Rektörlüğü’nün hamlesi ise gecikmedi.

“İmajımıza zarar verme”

“ODTÜ Rektör” isimli kullanıcı adıyla öğrencilere gelen e-mail’de şu ifadelere yer verildi:

Gündemdeki Konular ile İlgili Bilgilendirme

Sevgili Öğrencilerimiz,

Belli bir grubun, Üniversitemiz kampüsünü kendilerinin ülkemizdeki izinsiz yürüyüş merkezi olarak lanse etmeye çalıştığı farklı paylaşımlardan anlaşılmaktadır. 10 Haziran 2022 Cuma günü ODTÜ Kampüsü içerisinde yürüyüş yapmayı planlayan grubun planladıkları yürüyüşe kesinlikle izin verilmemiş olup, isterlerse yürüyüşlerini Ankara’da yürüyüş için tahsis edilen izinli mekanlarda yapabilecekleri kendilerine Öğrenci Dekanımız tarafından resmen iletilmiştir. Kampüsümüzde planlanan bu izinsiz yürüyüş ısrarının devam etmesi durumunda gerekli her türlü güvenlik önlemleri alınacaktır.

Üniversitemizin üretken, yaratıcı, barışçıl akademik-sosyal ortamına, kurumsal bütünlüğümüze ve imajımıza zarar verme gayreti içinde olduğu ve Bahar Şenliğindeki yürüyüşte de açık bir şekilde görülen bu tür girişimlerin verebileceği büyük zararları ancak karşılıklı güven, açık, yapıcı iletişim ve anlayışla hep birlikte engelleyebiliriz. Bunu sağlayabilmemiz için başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm ODTÜ’lülerin bu konuda en yüksek hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz.

Sevgilerimizle.”

“Alışın, varız, buradayız ve gitmiyoruz”

ODTÜ LGBTİQAA+ Dayanışması’nın yürüyüş çağrısı ise şöyle:

“Bu seneki ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde, belirlediğimiz onur haftası teması ‘Hatırla!’ ile, lubunyaların her alanda maruz kaldığı şiddeti, fobiyi, ötekileştirilmeyi, hedef gösterilmeyi ve yok sayılmaları iktidarın ve mevcut düzenin reddedişlerine rağmen ‘hatırlatıyoruz’. Nefret suçlarını, trans+ cinayetlerini, trans+ intiharlarını, LGBTİQAA+’ların yaşama, barınma, çalışma gibi temel insan haklarından mahrum bırakılışını, LGBTİQAA+fobinin bir suç olduğunu ve bütün bunların aslında ‘politik’ oluşunu, tıpkı her anda olduğu gibi 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde de ‘hatırlatmaya’ devam ediyoruz.

“Lubunyalar her alanda”

“Transfobiyi hatırla!, LGBTİQAA+fobiyi hatırla!, Hande Kader’i, Eylül Cansın’ı, Hande Buse Şeker’i, Okyanus Efe’yi, Ahmet Yıldız’ı, fobik devlet yüzünden kaybettiğimiz tüm lubunyaları hatırla!, direnen seks işçilerini hatırla!, LGBTİQAA+ olduğu için iş bulamayan lubunyaları hatırla!, LGBTİQAA+ yok öyle bir şey diyip, lubunyaları hedef gösteren ve şiddeti meşrulaştıran fobik iktidarı hatırla!, trans çocukların var olduğunu hatırla!, lubunyaların her alanda var olduğunu ve bunun yok sayılamayacağını hatırla! demek için 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’ndeyiz, yürüyoruz, hatırlatıyoruz, Hatırla! diyoruz.”

ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök hakkında

28 Temmuz 2016 yılında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ODTÜ rektörlüğüne atandı. 14 Ağustos 2020 tarihli karar ile rektörlüğe devam ediyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ndeki seçimlerde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Özgüven 270 oyla ilk sıradaydı.

Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök 117, Prof. Dr. Ersan Akyıldız 102, Prof. Dr. Tayfur Öztürk 52, Prof. Dr. Ahmet Türer 34, Prof. Dr. İnci Gökmen 28 oy almıştı. Erdoğan, üniversitedeki seçimlerde ikinci sırada yer alan Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök’ü rektör olarak atadı. (TY)

bianet

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir