‘Esat Oktay’ım’ diyen müdür yeniden Tekirdağ Cezaevi’ne gönderildi

İZMİR – Gittiği cezaevinde kendisine, işkenceci “Esat Oktay Yıldıran’ın devamıyım” diyen Kırıklar Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak, yeniden Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

İzmir Buca Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi Müdürü Haydar Ali Ak, yeniden Tekirdağ Cezaevine gönderildi. Ekim 2021’de Kırıklar Cezaevine tayin edilen Ak, burada tutuklara yönelik işkence ve hak ihlalleriyle gündeme geldi. Ak, daha önce de Edirne ve Tekirdağ F Tipi cezaevlerinde görev aldı.

‘ESAT OKTAY YILDIRAN’IN DEVAMIYIM!’

Ak, Kırıklar Cezaevi’ne tayin edildiği ilk andan itibaren kendisini, 12 Eylül’de Diyarbakır Cezaevi’nde yaptığı insanlık dışı uygulamalar ve işkenceler uygulayan Esat Oktay Yıldıran’ın devamı olarak tanıttı. Burada baskı politikalarını sistematik olarak hayata geçiren Ak, odalara ve havalandırma alanlarına kamera taktırdı. Buna karşı çıkan tutuklulara ise şiddet uygulayarak, haklarında soruşturma açtı. Koğuş baskınlarını süreklileştirerek, tutukluların özel eşyalarına el koydu.

KEMAL PİR OLDULAR

Kırıklar’da kaldığı süre boyunca yaptığı hak ihlalleriyle gündemden düşmeyen Ak’a karşı tutukluların direnişi de büyüdü. “Ben buranın Esat Oktay’ıyım” diyen Ak’a karşı tutuklular da “O Esat Oktay ise biz de Kemal Pir, Hayri Durmuş ve Mazlum Doğan olacağız. Mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek direneceklerini duyurdular.

BASKIYA KARŞI AÇLIK GREVİ

Bu baskılarla yetinmeyen Ak, bu kez gece yarıları onlarca gardiyanlarla koğuşları basıp tutukluların yerlerini değiştirerek, siyasi tutukluların arasına adli tutukluları koymak istedi. Tutuklular, bu kez baskı ve kötü muameleye karşı 28 Kasım 2021’de süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlattı. Çok sayıda tutuklunun dönüşümlü olarak girdiği açlık grevi eylemi 63’ncü gününde avukat ve HDP milletvekillerinin yaptığı görüşmeler sonucunda verilen sözlerin yerine getirilmesiyle son buldu.

SÖZLER TUTULMADI

Ancak verilen sözlerde zaman içerisinde yerine getirilmedi. Mevcut sorunlar kat be kat arttı. Bu kez tutuklu Onur Yılmaz, avukatına gönderdiği mektupla 17 Mayıs 2022’de ölüm orucuna girdiğini duyurdu. Kamuoyuna acil çağrıda bulunan Yılmaz, başına geleceklerden Cezaevi Müdürü Ak’ın sorumlu olduğunu yazdı. Yılmaz, da daha sonra avukatların yaptığı görüşmeler sonucu ölüm orucunu sonlandırdı.

YENİDEN TEKİRDAĞ’A GÖNDERİLDİ

Kırıklar da yaptığı işkencelerle anılan Ak, yeniden Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne tayin edildi. Daha öncede kaldığı Tekirdağ F Tipi Cezaevi ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde de işkencelerle gündeme gelen Ak’ın tutuklular üzerinde sürdüreceği baskı ve hak ihlali politikaları endişe yaratıyor.

EDİRNE VE TEKİRDAĞ’DA İŞKENCE

Haydar Ali Ak, daha önce 2011 yılında Tekirdağ F Tipi Cezaevi Müdürü iken gardiyanlara verdiği talimatla bir tutuklunun kolunu kırmış, diğer tutuklulara ise fiziki şiddet uygulamıştı. Yine kendisine ‘Günaydın’ demeyen bir tutukluya tek kişilik hücre cezası vererek, sabah sayımlarını baskına çevirmiş, itiraz edenleri ise süngerli odalara koymuştu.

2017 yılında bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde ise gardiyanlara verdiği talimat sonucu bir tutuklunun kaburgalarını kırmış, burada da tutukluları süngerli odalara kapatmakla gündeme gelmişti.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir