Ayşe Sürücü: Saldırılara karşı ‘Artık yeter’ diyelim

URFA – Türkiye’nin Zaxo’nun Perex köyünde bombardımanla 9 kişiyi katledip 20’yi aşkın kişiyi yaralamışına tepki gösteren HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, saldırılarla Kürtlerin statülerinin hedeflendiğini belirtti. Ayşe, saldırılara karşı birlikte “Artık yeter” demek gerektiğini söyledi.

Türkiye 20 Temmuz’da Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaxo ilçesine bağlı Perex köyünde piknik alanını bombalayarak 9 kişiyi katletti, 20’yi aşkın kişi de yaralandı. Katliama tepkiler sürerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü konuya ilişkin değerlendirme yaptı.

‘Saldırılardan dolayı birçok insan yaşamını yitirdi’

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Ayşe, “Görüşme sonrası sınır ötesindeki alanlara kapsamlı saldırılar başladı. O günden sonra Kürt halkına ve doğaya yönelik saldırılar devam ediyor. Maxmur ve Şengal’e yönelik saldırı gerçekleştirildi. Bu kirli saldırılardan dolayı oradaki birçok insan yaşamını yitirdi. Saldırılar en çok da kadın ve çocukları etkiliyor. Bunun en son örneği de Zaxo’da yaşandı. Piknik alanına yapılan saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi. Türk devleti ne kadar inkar etse de sivillere yönelik bu saldırı Türk ordusu tarafından yapıldı. Bu savaşın bilançosu giderek ağırlaşıyor” diye konuştu.

‘Kürtlerin kazanımlarına saldırıyorlar

AKP-MHP’nin açık bir şekilde Kürt düşmanlığı yaptığını söyleyen Ayşe şöyle devam etti: “Türkiye dört bir yandan Kürtlere ve Kürdistan’a saldırıyor. Bir yandan Kuzey’deki demokratik siyaseti tasfiye etmeye çalışıyor. Tecritle, kayyumlarla, tutuklamalarla, kadınları baskı altına almakla saldırılarını derinleştiriyor. Bir yandan da Rojava toprakları ÖSO, El Nusra ve DAİŞ artıklarının işgali altındı. Halk saldırılara karşı sesini yükseltip, işgale karşı çıkınca Türk devleti saldırılarını arttırdı. Şimdi Güney’de Kürtlerin yaşadığı topraklara yönelik yoğun saldırı var. Her açıdan Kürtlerin kazanımlarına saldırıyorlar. Kürtlük adına bir şey bırakmak istemiyorlar. Barzani ailesi bu gerçekliği görmeli ve bu katliama ortak olmamalı. İhanetten vazgeçmeli.”

‘Referanduma ilk Türkiye karşı çıktı’

Türk devletinin katliamlara gerekçe ürettiğini belirten Ayşe, “Kadın ve çocukları katletmenin gerekçesi olabilir mi? KDP bu savaşı iki güç arasındaki savaş olarak adlandırıyor. Bu sadece PKK ve Türkiye arasındaki bir savaş değil. AKP, tüm Kürtlere karşı bir savaş başlatmış durumda. Türkiye Güney’e neden bu kadar güç konumlandırmış? Orada ne yapıyorlar? Sorunları sadece PKK değil. Kürtlerin statüsüne karşı bir saldırıdır bu. Misak-ı Milli hayallerini gerçekleştirmek istiyorlar. Bu yeni Türkiye’de Kürtlerin katledilmesi ve yok sayılması var. Hiç olmazsa Zaxo saldırısı sonrası KDP’nin yaklaşımı bu olmamalıydı. Referandum sürecini hatırlasınlar, o zaman ilk önce Türkiye kabul etmedi, karşı çıktı. Çünkü Kürtlerin adına herhangi bir statü olsun istemiyorlar. KDP, Türkiye’nin bizimle sorunu yok diyor. Bu bizim aklımızda olmalı. En basitinden Japonya’da Kürtçe bölümün açılması buna örnekti. Türkiye buna da karşı çıkmıştı. Bu açık bir şekilde tutumlarını gösteriyor” diye belirtti.

‘Birlikte artık yeter diyelim’

Yandaş medyanın yaklaşımını da değerlendiren Ayşe son olarak şunları dile getirdi: “Olayların üzerini örtmek istiyorlar. Biz bu katliamı bugün Roboski katliamı gibi değerlendiriyoruz. Aynı şey yaşanıyor. Nasıl ki o zaman sessiz kaldılar aynı sessizliklerini sürdürüyorlar. Güney’de onlarca köy boşaltıldı. Onlarca yurttaş saldırılara kurban edildi. Ancak kimseden ses çıkmadı. Piknik yerinin bombalanması geldiğimiz noktayı gösteriyor. Artık kimliklere bakmadan katliam gerçekleştiriyorlar. Bizler ırkçı, cinsiyetçi ve faşist bir iktidara karşı mücadele ediyoruz. Her yerde Kürtler Türkiye’nin operasyonlarına tepki göstermeli. Artık alanlara çıkıp yeter demeliyiz. AKP iktiranını bir an önce Güney’den güçlerini geri çekmesi ve operasyonlarını durdurması gerekiyor. HDP olarak daha ilk günden tepkimizi gösterdik ve Güney Kürdistan ile görüşmeler yaptık. Bu saldırılara karşı ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız.”

Medya Üren

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir