Çavuşoğlu’nun inkar ettiği saldırılar: 7 yılda 130 kişi öldürüldü

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Zaxo’da 9 kişinin katledildiği saldırıya dair “Sivillere yönelik saldırımız olmamıştır” dedi. Ancak son 7 yılda Türkiye saldırılarında aralarında çocukların da olduğu en az 130 kişi hayatını kaybetti.

Türkiye, dün Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaxo kentine bağlı Perex köyünde bulunan piknik alanını bombaladı. Saldırıda 2’si çocuk 9 Arap turist hayatını kaybetti. En az 29 kişi de yaralandı. Katliama dair Iraklı yetkililer, Türkiye’yi sert bir dille kınayarak, “Topraklarımızdan çıkın” açıklaması yaptı.

Katliamdan sonra açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise, saldırıyı üstlenmeyerek, PKK’ye işaret etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin hiçbir zaman sivilleri hedeflemediğini ve “Türk Silahlı Kuvvetleri’nden aldığımız bilgiye göre sivillere yönelik bir saldırımız olmamıştır” iddiasında bulundu.

Ancak Türkiye’nin 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana Federe Kürdistan Bölgesi’nin yerleşim alanlarına yönelik saldırılarında aralarında çocuk ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Hristiyan Arabulucular Takımı CPT Irak Kürdistan Bürosu’nun hazırladığı rapora göre ise, Türkiye’nin bölgeye dönük 2015 yılından 2021 yılına kadarki saldırılarında 109 sivil yaşamını yitirdi. CPT’nin raporunun ardından yapılan hava saldırılarında da 21 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda kişi yaralandı.

ZERGELÊ KATLİAMI

Türkiye’nin 2019 yılı sonrası artan ve son 7 yılda gerçekleştirdiği bazı saldırılar şöyle:

1 AĞUSTOS 2015: Kandil’de bulunan Zergelê köyüne savaş uçaklarının bombardımanı sonucu biri hamile 2 kadın ile birlikte toplam 8 sivil yaşamını yitirdi, 27 kişi ağır yaralandı. 8 kişinin isimleri şöyle: Necip Rojhilat, Salih Mihemed Emin, Karox Mihemed Emin, Heybet Mihemed Emin, Nedim Piro, Êyşê Xıdır, Abdulkadir ve Mihemed Emin.

23 Ocak 2019: Amediyê’nin Dêralok beldesine yönelik hava saldırısında 4 sivil katledildi. Türkiye’nin katliamlarına karşı 25 Ocak’ta asayiş güçlerinin engellemelerine rağmen halk, Dêralok’ta toplanarak, eylem yaptı. Behdinan halkı, Şêladizê’de bulanan Sîrê Askeri Üssü’ne doğru yürüyüşe geçti. Ardından askeri üsse girerek, askeri araçları ateşe verdi, üssü taşladı. Türkiye askerlerinin buradaki saldırısında 2 sivil yaşamını yitirdi, 6 sivil ise yaralandı. Katledilenler arasında bir de çocuk vardı.

25 Haziran 2019: Türkiye’nin savaş uçaklarıyla Hewlêr’in Soran ilçesine bağlı Goşin bölgesinde seyir halindeki sivil bir araca yönelik bombardımanında, araçta bulunan iki kardeşten biri yaşamını yitirdi, diğeri ağır yaralandı.

28 Haziran 2019: TSK’ye ait savaş uçakları, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Kortek Dağı’nda bulunan Berd Kuran köyünde, sivillere ait iki aracı bombaladı. Abdula ailesi fertlerinden baba Abdula Alî Mîne (53) ile çocukları Kurdistan Abdula (30) ve Heryad Abdula (19) yaşamını yitirdi. Anne Rabî Mihemed ile Mihemed Abdula, Taybet Mihemed Abdula, Benaz Abdula ve ismi öğrenilemeyen 1 kişi yaralandı.

18 Haziran 2020: Türkiye’nin Sidêkan bölgesine yönelik hava saldırısında Ebas Mexdît katledildi.

19 Haziran 2020: Türkiye’ye ait savaş uçakları Duhok’un Amediyê ilçesine bağlı Şeladizê Belde kırsalındaki yerleşim alanlarını bombaladı, 5 sivil yaşamını yitirdi.

24 Haziran 2020: Süleymaniye kentine bağlı Şarbajêr ilçesindeki piknik alanına yapılan bombardımanda 2 sivil yaşamını yitirdi.

27 Temmuz 2020: Amediyê kırsalına yönelik TSK bombardımanında Dilovan Şahîn, Omer Keşanî ve Ebdullah Ehmed yaşamını yitirdi.

25 Mayıs 2021: 20 yaşındaki Bawer Ahmed, Türkiye’nin topçu ateşi sonucunda Deşişe köyünde tarlasını sularken yaralandı. Bölgede bulunan diğer çiftçiler de şarapnel parçalarından kaynaklı yaralandı.

26 Mayıs 2021: 16 yaşındaki Ali Muhsin ve 20 yaşındaki Hasan Muhsin kardeşler, hayvanlarını otlattıkları sırada Türkiye’nin Biherê köyünü bombalaması sonucu yaralandı.

1 Haziran 2021: 70 yaşındaki Ramazan Ali, Hirûre’de tarlalarını sularken, Türkiye’nin askerlerinin yaptığı topçu ateşi sonucu yaralandı.

8 Temmuz 2021: Türkiye’nin üs bölgelerinden tarım arazilerine açtığı ateş sonucu Hirûre köyünde bir sivil yaralandı.

13 Ağustos 2021: Ibrahem Hassan Mohamad (51), Kani Masi’ye bağlı Deşişe köyünde tarlalarını sularken Türkiye’nin askerleri tarafından öldürüldü.

20 Ağustos 2021: Ahmed Şakir (40) ve Yousif Amir (26), Zaxo’nun Batifa nahiyesinde Türk askerlerinin topçu ateşi sonucu katledildi. Musul’dan turist olarak bölgeye gelen Şakir ve Amir’in aileleri, olaydan 2 gün sonra cenazelerin bulunmasıyla yakınlarının yaşamını yitirdiğini öğrendi.

17 Haziran 2022: Duhok’un Amediye ilçesine bağlı Keste köyünde, Türkiye’ye ait askeri üsten köylülere ateş açıldı. 2 köylü yaralandı.

17 Haziran 2022: Süleymaniye kentinin Kelar ilçesinde bir araç SİHA’yla bombalandı. Araçta bulunan 5 kişiden 4’ü hayatını kaybetti.

17 Temmuz 2022: Türkiye’ye ait İnsansız Hava Aracı (İHA) ile Musul’a bağlı Telafer ilçesinde bir araca hava saldırısı düzenlendi. Saldırda araçta bulunan 1’i kadın 5 kişi yaşamını yitirdi.

20 Temmuz 2022: Türkiye, Zaxo kentine bağlı Derkarê beldesinin Perex köyünde piknik alanını bombaladı. 2’si çocuk 9 Arap turist hayatını kaybetti.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir