Doha’da ABD-İran görüşmesi: Tahran’a göre anlaşma mümkün

Amerikan elçisi Robert Malley ile İran müzakerecisi Ali Bageri, Katar’ın başkenti Doha’da dolaylı görüşmeler gerçekleştirdi. İran’a göre nükleer müzakerelerde ABD ile anlaşma mümkün.

Amerikan elçisi ve İran müzakerecisi Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda Doha’da dolaylı görüşmelere başladı.

Bu görüşmelerle tıkanan nükleer müzakerelerin yeniden açılması amaçlanıyor.

İrna haber ajansına göre İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkmenistan’a yaptığı ziyaret sırasında bu konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Abdullahiyan, “Amerikan tarafının ciddi niyetleri varsa ve gerçekçiyse bu aşamada anlaşma mümkündür” dedi.

Anlaşmaya varma konusunda “ciddi” olduklarını söyleyen Abdullahiyan, bununla birlikte Tahran’ın müzakereler çerçevesinde ortaya koyduğu “kırmızı çizgiler”den taviz vermeyeceğini söyledi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell hafta başında Tahran’a yaptığı sürpriz ziyaretinde, üç aydır askıya alınan nükleer müzakerelerin “önümüzdeki günlerde” yeniden başlayacağını duyurmuştu. Borrell müzakereleri ilerletmek için ABD ile İran arasında “dolaylı” temas olacağını sözlerine eklemişti.

Nisan 2021’de Viyana’da İran ile büyük güçler (Rusya, ABD, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya) arasında başlatılan müzakereler mart ayından bu yana tıkanmış durumda. ABD ve İran karşılıklı olarak birbirlerini sorumlu tutuyorlar.

Müzakereler ABD’nin 2015’te yapılan anlaşmaya yeniden dahil edilmesini amaçlıyor. ABD, 2018’de dönemin başkanı Donald Trump’ın kararıyla, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yeniden yaptırımlara dönmüştü. İran da buna misilleme olarak kademeli bir şekilde anlaşmadaki taahhütlerini askıya almıştı.

ABD’de Joe Biden yönetimi Tahran’ın taahhütlerine geri dönmesi halinde anlaşmaya yeniden dahil olacaklarını söylerken, İran öncelikle yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

İran hükümet sözcüsü Ali Bahaduri Cahrumi, bu Çarşamba günü yaptığı açıklamada “ BD’nin uluslararası hukuka uygun olmayan Trump yönteminden vazgeçmesi halinde, Allah’ın izniyle olumlu ve kabul edilebilir bir anlaşmaya varmayı umuyoruz” dedi.

ANF

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir