Eczacılar ülke çapında iş bırakma kararı aldı

İlaç fiyat kararnamesinde yapılan güncellemelerin yetersizliğine dikkat çeken eczacılar, ülke çapında iş bırakacaklarını duyurarak, zam oranlarının gerçek enflasyona göre belirlenmesini istedi.

Eczacıların kar oranlarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde temmuz ayında yapılan güncellemeyle, 200 liraya kadar olan ilaçlar için kar oranı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 200 liranın üzerindeki ilaçlar için ise yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı. Güncellemenin yetersiz olduğunu vurgulayan eczacılar, ülke genelinde iş bırakma kararı aldı.

Eczacıların karını belirleyen TL bareminin 13 yıl öncesine ait olduğuna dikkat çeken İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, karlarının her güncellemede eridiğini söyledi. Eczacıların ayakta kalamadığı için kredi çekmeye yöneltildiğini belirten Özcan, “Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık” ifadelerini kullandı.

İlaç firmalarının da kar edemeyeceği düşüncesiyle piyasaya ilaç sürmediğini ifade eden Özcan, hormon ilaçları, antidepresanlar, tansiyon, kanser ve diyabet ilaçlarını bulmakta zorluk çekildiğini anlattı. Özcan, “İlaç şirketleri maliyetlerini karşılayamadığı için devlet ile karşı karşıya geliyor. Ülkemizin ilaç fiyat politikası nedeniyle yeni üretilen ilaç bileşenlerinin de çok büyük bir bölümü Türkiye’ye girmiyor. Çünkü firmalar istedikleri ödemeyi alamıyor” dedi.

Eczacılar, eylem takvimini ilerleyen günlerde açıklayacak.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir