Hakkari’de asker köylülere işkence yaptı

Hakkari’de yayla yasakları devam ederken, asker keyfi olarak yasak kararı olmayan pek çok noktaya halkın girişini engelliyor. Yüksekova’da hayvanlarını otlatmak için yaylaya çıkan çobanlara işkence yapan askerler, yiyecek ve telefonlarına el koydu, öldürülmekle tehdit etti. Bölgede tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu söyleyen Ali Rıza Fırat, yasaklar bahanesiyle hayvanlarını otlatamadıklarını belirtti.

Türkiye’nin, KDP desteğiyle Güney Kürdistan’a yönelik gerçekleştirdiği saldırılar bahanesiyle Şırnak’tan Hakkari’ye uzanan sınır hattı fiili olarak “özel güvenlik bölgesi” ilan edilerek halka kapatıldı.

Bölgede pek çok noktada askeri operasyonlar devam ederken, süren abluka nedeniyle sınır hattında yaşayan halk, nefes alamaz hale getirildi. Tek geçim kaynağı hayvancılık olan halka yaylalar yasaklanırken halk, sürekli askerlerin saldırılarına maruz kalıyor.

ASKER İŞKENCE UYGULADI, ATEŞ AÇTI

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Bilindbasan köyünde çobanlık yapan Ali Rıza Fırat, Haziran ve Temmuz aylarında köyün Qifarok yaylasında koyunlarını otlattığı esnada askerlerin işkencesine maruz kaldı. Yasaklı yaylaya ve askeri üs bölgesine yakınlaştığı gerekçesiyle şiddete maruz kalan Fırat yaşadıklarını anlattı: “Koyunları Qifarok yaylasına götürdüğümüz için askerler tarafından darp edildik. Askerler, sadece belirledikleri yerlerde koyunlarımızı otlatabileceğimizi söylüyor. Askerlerden, koyunlarımızın yaylasını değiştirmek için birkaç gün müsaade istedik. Buna izin vermediler ve bizi darp ettiler. Kullandığımız ışıldakları, ilaçları, yemeklerin hepsini attılar. Bu duruma itiraz ettiğimiz için bize tokat attılar, göğsüme dipçikle vurdular.”

Birçok noktanın resmi bir yasak olmadan askerlerin keyfi tutumuyla köylülere yasaklandığını aktaran Fırat, karakol ve üs bölgesine uzak olmalarına rağmen koyunları otlatmalarına izin verilmediğini, ısrar ettiklerinde hem hayvanlara hem kendilerine ateş açıldığını kaydetti.

‘TÜM KAMUOYUNU BİZE SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Ablukadan önce koyunlarını her sene aynı yerde otlatmaya götürdüklerini söyleyen Fırat, hayvanlarını otlattıkları bölgede askerlerin, “Eski günler gitti artık” dediğini ve köylüleri tehdit ettiğini anlattı. Fırat, askerler tarafından telefonlarına el konulduğunu ve rızaları olmadan içindeki görüntülerin silindiğini de söyledi.

“Bu bölgede yaşayan insanların tek geçim kaynağı hayvancılık. Bunu yapmazlarsa biterler. Tüm kamuoyuna bize sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Öldürülmekten korkuyoruz ve geceleri uyuyamıyoruz” diyen Fırat, yayla yasaklarının kalkmasını istedi.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir