Harmandalı GGM’ye giden HDP’li Çepni’ye bilgi verilmedi

İZMİR – Harmandalı GGM’de bulunan mültecilerin durumuna ilişkin bilgi almak isteyen HDP’li Murat Çepni, içeri alınmadığını söyleyerek “Demek ki burada suç işleniyor. İnsanlar hukuksuz olarak zorla geri gönderiliyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) bulunan göçmenlerin otobüslerle boşaltılmasının ardından GGM’ye gitti. Fakat merkez içerisine alınmayan Çepni’ye içeride yetkili birinin olmadığı söylendi. Vali ve Vali Yardımcısı’na da ulaşamayan Çepni, GGM önünde açıklama yaptı. GGM’nin daha öncede göçmenlere zorla ‘gönüllü geri dönüş’ belgesi imzalatılmasıyla gündeme geldiğini anımsatan Çepni, dün geceden itibaren burada bekleyen avukatlara hiçbir bilgi verilmediğini kaydetti.

‘BİLGİ ALAMIYORUZ’

Kendisinin de bilgi almaya çalıştığını ifade eden Çepni, “Düşünün burada dün akşamdan itibaren büyük bir gerilim yaşanmış. Tüm Türkiye’nin gözü burada, kamuoyu bilgi almaya çalışıyor. Ancak hiçbir yetkili yok. Vali beyle görüşmeye çalıştık, görüşemedik. Buradan sorumlu Vali Yardımcısı ile de görüşemedik. Bu insanlar otobüslere bindirilerek nereye götürüldü? Niye götürüldü? Kaç kişi götürüldü? Hiçbir bilgimiz yok. Burası bir devlet kurumu ve bir milletvekili olarak buradan kamuoyunun bilgi alma hakkına dair olarak buradayım. Ama bilgi alamıyoruz. Eğer ortaya bir suç yoksa neyi gizlemeye çalışıyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

‘İÇERİDE SUÇ MU İŞLENİYOR?’

“Demek ki burada suç işleniyor” diyen Çepni, insanlarda mültecilerin hukuksuz olarak zorla geri gönderildiği şüphesinin oluştuğunu dile getirdi. İçeride neler yaşandığının belli olmadığını kaydeden Çepni, “Bilgi almak için geldiğimizde kaygılarımız daha da arttı. Tüm kamuoyunun ilgisi burada olmalı. Burada neler oluyor? Bu insanlar Türkiye’nin de bizzat içinde olduğu savaş politikalardan kaynaklı buraya gelmek zorunda kalmış. İktidarın Avrupa ve dünya ile yaptığı pazarlıklar ve ne olduğu belli olmayan politikaların malzemesi haline getirilmeye çalışılıyor. Önce ‘geri göndermeyeceğiz’ dediler. Sonra gelişen mülteci karşıtı ırkçı hareketten kaynaklı başka şeyler söylemeye başladılar. Fakat buradakiler insanlar, hiçbir zulme maruz bırakılamazlar” diye konuştu.

Çepni ayrıca sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, tüm kamuoyunu da Harmandalı GGM’de yaşananlara karşı duyarlı olmaya çağırdı.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir