İHD hasta tutsak Mehmet Salih Filiz’in bırakılmasını istedi

İZMİR – Kolon kanseri, ülseratif kolit, verem ve kemik erimesi hastalıkları bulunan tutuklu Mehmet Salih Filiz’in durumuna dikkati çeken İHD üyeleri, Filiz’in artık serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Susma, suça ortak olma. Ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor. Susma” pankartları açıldı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve il yönetiminin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Basın metnini İHD İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek okudu.
256’ıncı haftalarında hasta tutuklu Mehmet Salih Filiz’in durumuna dikkat çekeceklerini belirten Ahmet, Mehmet Salih Filiz’in henüz 28 yaşında olmasına rağmen ülseratif kolit, kolon kanseri ve verem tedavisi gördüğünü belirtti. Filiz’in kolon kanseri için 14 günde bir ilaç alması gerektiğini aktaran Ahmet, “Olması gereken iğne Türkiye’de bulunmadığı için tedavisi tam yapılamamaktadır. Bu hastalıklarının yanı sıra akrit ve omirilik kemik erimesi vardır. İHD ağır hasta mahpuslar listesinde yer almimaktadır. M. Salih, Antalya L tipi Hapishanesi’nde iken tedavisine başlanılmış hatta doktorlar ameliyat olması gerektiğini söylemişlerdir. Her şey belli bir seyirde devam ederken apar topar Ödemiş T Tipi KCİK’na, seyahatin sağlığına vereceği olumsuz etkinin bilinmesine rağmen, sürgün edilmiştir. Ödemişte iken tedavisi için hem pandemi hem yönetimin duyarsızlığı hem de tam teşekküllü hastane bulunmadığı için tedavide sorunlar yaşamıştır” dedi.

‘Kendi başına yaşamını idame edemiyor’

Mehmet Salih’in kendi başına yaşamını idame edemediğini ve arkadaşlarının yardımıyla günlük işlerini karşıladığını vurgulayan Çiçek, midesindeki yaraların ise kapanmadığını söyledi. Filiz’in Ödemiş’te biyopsi olduktan sonra aceleyle tekrar sürgün edildiğini kaydeden Çiçek, Her sürgün edilişte baskılara ve darba uğramıştır. Uğradığı şiddeti avukat görüşünde ifade etmiştir. Hasta olduğunu söylemesine rağmen şiddet uygulaması devam etmiştir. Çıplak aramaya da maruz kalmış, kabul etmediği için küfredilerek tokatlanmış, bir kısmı kamera görüntülerine girebilecek yerde şiddet uygulanmıştır” ifadelerini kullandı.

Birçok hastalığı var

Filiz’in genetik kemik erimesi hastalığının da bulunduğunu aktaran Ahmet, “Ödemişte tedavi belli aşamaya gelmek üzereyken, daha önce de olduğu gibi, Bodrum S Tipi Hapishane’ye gönderilmesi ne amaçladır? Üstelik kendisi ani kanamalar ve baygınlık geçirmesi riskine karşı neden tek başına uzun süre tutulmuştur? Bodrum, tedavilerin yapılması için yeterli donanıma sahip olmadığı için sık sık ring aracıyla Muğla’ya götürülmesi aracın sağlıksızlığı ve yolun uzunluğundan kaynaklı olarak kanamalarının artmasına neden olmakta. Canının çokça yanmasına neden olduğu için tedaviye gitmeye gözü kesmemektedir. Bunun için de tedavisinin yapılabileceği hapishanelere sevk dilekçeleri vermiştir. Genç yaşında bu kadar ağır hastalığı bulunan ve yeterli tedavisi yapılamayan Mehmet Salih Filiz derhal serbest bırakılmalı, tedavisinin aile ortamında yapılması sağlanmalıdır” diye konuştu.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir