Irak Genelkurmay Sözcüsü: Egemenliğimizi savunmaya hazırız

Irak Genelkurmay Sözcüsü Yahya Resul: Bizim ‘Türk topraklarının egemenliğine saygı duyduğumuz gibi Türkiye’nin de Irak egemenliğine saygı duyması gerektiğini düşünüyorum’

Irak Genelkurmay Sözcüsü Yahya Resul, Zaxo-Perex Katliamı’na dair soruşturmanın devam ettiğini belirterek güçlerinin Türkiye’nin ihlallerine karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Zaxo’ya bağlı Perex’te Şii Arapların pikniğini bombalanması sonucu yaşanan katliam nedeniyle Türkiye’ye karşı protestolar ve tepkiler devam etti. Rojnews’in haberine göre Irak Genelkurmay Sözcüsü Yahya Resul, Irak’ta katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin 20 Temmuz’da Zaxo’nun turistik Perex Köyü’nde düzenlediği katliama ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yahya Resul, katliamın hemen ardından bölgeye incelemelerde bulunmak üzere bir askeri heyet gönderdiklerini ve soruşturmanın hala devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin ihlallerine karşı ülkelerini savunmaya hazır olduklarını belirten Resul, “Bizim Türk topraklarının egemenliğine saygı duyduğumuz gibi Türkiye’nin de Irak egemenliğine saygı duyması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekildi

Katliama tepki olarak Irak Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOCI), Konya’da 9 Ağustos 2022’de başlayacak İslami Dayanışma Oyunları’ndan çekilme kararı aldı.

Komiteden paylaşılan açıklamada bu kararın Zaxo bölgesine yapılan saldırıyı protesto etmek amacıyla alındığı ifade edildi.

5. İslami Dayanışma Oyunları planlanmıştı.

Perex’te hayatını kaybedenler arasında bir yaşında Zehra bebek de vardı
Zaxo-Perex Katliamı

Türkiye’nin Federe Kürdistan’ın Zaxo kentine bağlı Derkarê beldesinin Perex (Perexê) Köyü’nde yer alan mesire (piknik) alanını 20 Temmuz 2022 Çarşamba günü iki kez topçu ateşine tuttuğu kaydedildi. Saldırılarda piknik yapan 3’ü çocuk 9 Arap turist yaşamını yitirdi, 29 kişi de yaralandı. Yaşamını yitiren çocukların biri bir yaşında, biri 12 yaşında, biri 16 yaşındaydı. Saldırı yeni Roboski olarak nitelendirildi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin askeri uzmanlarca yapılan incelemeler neticesinde gerçekleştirilen saldırının Türkiye tarafından yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi (Mustafa Al-Kadhimi), Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bu vahşi saldırı, Türkiye’nin Irak’ın, Irak topraklarına ve halkına yönelik askeri ihlallerden kaçınması yönündeki ısrarlı taleplerini görmezden geldiğinin altını çizdi” ifadelerini kullandı. Bağdat’tan Kerbela’ya, Basra’dan Necef ve Hewler’e çok sayıda kentte Türkiye protesto edildi. Büyükelçilik, Vize Merkezleri önünde gösteriler yapıldı, bazı yerlerde Türkiye bayrağı indirildi.

Biri daha 1 yaşında Zehra bebek, biri 12 yaşında Sara

20 Temmuz 2022’deki katliamda hayatını kaybedenlerin isimleri ve geldikleri yerler şöyle:
* Zehra Xeyri Mihemed 1 yaşındaydı, ailesiyle Bağdat’tan gelmişti
* Sara Qeys Eli, 12 yaşındaydı, Bağdat’tan gelmişti
* Zehra Qeys Eli, 16 yaşındaydı, Bağdat’tan gelmişti
* Eli Sebah İsmail, 43 yaşında, Bağdat
* Secad Mihemed Casim, 24 yaşında, Bağdat
* Ebas Ela Ebdul Ehmed, 30 yaşında, Bağdat
* Hesen Ebdulemir, 55 yaşında, Kerbela
* Teha Ebdulrehman Nemet, 25 yaşında, Bağdat
* Ebas Mihemed Cewad, Kerbela

Yeni Yaşayam Gazetesi

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir