İzmir Barosu: Valilik açıklaması gerçeği yansıtmıyor

İZMİR – İzmir Barosu, Harmandalı GGM’de yaşanan olaylara ilişkin bilgi alamadıklarını belirterek, Valiliğin yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını belirtti.

İzmir Barosu, dün gece geç saatlerde İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde çıkan olaylar üzerine yazılı açıklama yayımladı.

Baro, yabancıların başlattığı protesto görüntülerinin basına yansıdığı belirtilerek, “Baromuza yabancıların protesto başlattığı ve bina önüne çok sayıda itfaiye aracı ve ambulansın geldiği bilgisi ulaşmıştır. Baro başkanlığımızca bu kaygı verci görüntüler üzerine ivedilikle olaya müdahale edilmiş, kurum müdürü ve vali yardımcısı ile görüşülmüş, merkeze girişi engellenen avukatların sabah saat 8.30 itibariyle kuruma alınacaklarına dair sözlü beyan alınmıştır. Ne var ki kurum önünde beklemekte olan avukatların müvekkilleriyle görüşme talepleri söz verilen saat geçmiş olmasına rağmen keyfi şekilde engellenmeye devam etmektedir” denildi.

‘GERÇEĞİ YANSITMIYOR’

Baro, konuya ilişkin İzmir Valiliği’nin yapmış olduğu “Olayların yabancıların çıkardığı bir kargaşadan ibaret olduğu; yangın, ölüm ya da yaralanma durumunun söz konusu olmadığı, kurumun rutin faaliyetine devam ettiği” açıklamasına dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Avukatların kuruma alınmadığına ilişkin kesin bilgilere rağmen valilikçe yapılan bu açıklamanın gerçeği yansıtmadığı tartışmasızdır. Avukata erişimin engellendiği rutin faaliyet olamaz. Bu nedenle söz konusu valilik açıklaması başta baromuz olmak üzere diğer tüm bağımsız kurumlarca teyide muhtaçtır.”

‘DENETİME AÇILMALI’

Açıklamanın devamında Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nin hak ihlallerinin sürekli yaşandığı bir kurum olduğunu anımsatılarak, “Geçtiğimiz yıl yabancı uyruklu bir genç kurumda yanarak can vermiştir. Benzeri acı durumların bir daha yaşanmaması için başta İçişleri Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı olmak üzere tüm yetkili kurumları geri gönderme merkezlerini baroların habersiz ve hazırlıksız denetimine açmaya, yabancıların anayasamızdan kaynaklanan başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye, rutin faaliyetine devam ettiği iddia edilen kuruma avukatların girişine ivedilikle izin vermeye, yaşanan ihlallerde sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında etkin bir soruşturma başlatmaya davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir