Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer soruları geçiştirdi

İZMİR – Deniz Poyraz’ın katili Onur Gencer yargılandığı duruşmada kendisine yöneltilen tüm soruları geçiştirirken, cinayetle bağı kurulan asker İbrahim Akıl hakkında bilgi vermedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl binasına silahlı saldırıda bulunan ve burada Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4’üncü duruşması İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Duruşma verilen aranın ardından, avukatların soru sorma haklarının ellerinden alınmaması yönündeki itirazlarla sürdürdü. İtirazlar üzerine talepleri kabul eden mahkeme başkanı, soruların yöneltilmesine karar verdi.

SORULARI CEVAPSIZ BIRAKIYOR

Sonrasında katil Gencer’in çapraz sorgusu devam etti. Avukatların, “Bulunduğunu yerde Türkiye’nin birlikte hareket ettiği silahlı milislerle tanıştınız mı?” sorusuna “evet” cevabını veren Gencer, milislerin isimlerini ise söylemedi.

İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, sonrasında “Sizinle birlikte Suriye’den dönen arkadaşlarınız oldu mu” diye sorarken katil Gencer, soruya cevap vermedi. Katil Gencer, Yücel’nin, “HDP ve Kürtlerle ilgili düşüncenizin ne kadarını Osman Tanrıverdi ile paylaştınız”, “Gamze Açar’ı tanır mısınız” sorularına da cevap vermezken, “can güvenliği” gerekçesiyle bu sorulara itiraz etti. Yücel, “Şehirlerarası ziyaretlerinde Suriye’de ilişkilendiğiniz kişilerle iletişime geçtiniz mi?” diye sorarken, katil Gencer, “Onu da siz bulun” diye cevap verdi.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Yücel’nin sorularına net cevaplar vermeyen katil Gencer’e avukatlar itiraz etti. Mahkeme başkanı, Gencer’in “Belki, olabilir de olmayabilir de, yapmış da olabilirim, yapmamış da” cevaplarıyla itirazları reddetti.

GENCER: PAYLAŞIMLARI BEN SİLMEDİM

Sonrasında Yücel, “Saldırıdan sonra gözaltına alındığınızda kolluk telefonunuza ne zaman el koydu?” ve “Olay gününde sosyal medya hesaplarınızdan kimi görüntüler silindi, paylaşımları kim sildi?” sorularını sorarken, katil Gencer, paylaşımları kendisinin silmediğini söyledi. Gencer, Yücel’nin “Ülkücülerle bir ilişkiniz var mı” sorusuna ise “Herkesle var, bir tek sizinle yok” diye cevap verirken, “Ben kendimi anarşist olarak tanımlıyorum” dedi.

‘TANIYORUM AMA SÖYLEMEM’

Mahkeme başkanı, avukatların “MHP Genel Merkezi’nde tanıdıklarınız var mı?” sorusuna itiraz etti. Yücel, “Bu saldırı talimatının doğrudan MHP Genel Merkezi’nden geldiğine dair iddialar var. Biz de bunu araştırıyoruz” dedi. Sonrasında Yücel, Gencer’e bir toplantı fotoğrafı göstererek, fotoğraftakilerin kim olduğunu sordu. Gencer ise “tanıyorum ama söylemem” diye cevap verdi.

SADAT MİLİTANLARIYLA TANIŞTINIZ MI?

Yücel’nin “Whatsapp konuşmalarınızda olaya ilişkin onay almaya çalıştığınız anlaşılıyor. Maden tek başınıza yaptınız buna neden gerek duydunuz” sorusuna cevap vermeyen katil Gencer, “Suriye’de SADAT militanlarından birisiyle tanıştınız mı?” sorusuna ise “belki” cevabını verdi.

Yücel, sorusunda yer verdiği Abdullatif Koçak’ın ismini duyunca duraksayan katil Gencer’e nedenini sordu. Gencer’in, “Canı yanan sizsiniz cevabını siz bulun” dediği için salondan tepkiler yükseldi.

Milliyetçi söylemleri sık sık yineleyen katil Gencer’in askerlik yapmamasını hatırlatan Yücel, “Başka bir askeri birliğe ait olduğunuz için mi askerlik yapmadınız” diye sordu. Gencer ise “belki evet, belki hayır” cevabını verdi.

“Suriye’den döndükten sonra yaşam standartlarınızda bariz bir iyileşme oldu, kaynağı nedir” sorusuna cevap vermeyen katil Gencer, sonrasında çevresinden bir miktar maddi destek aldığını söyledi.

ÖNCE ‘CAN GÜVENLİĞİM YOK’, SONRA ‘TANIYORUM’ DEDİ

Katil Gencer, daha önce sorulan ve “can güvenliğini” öne sürerek reddettiği “Gamze Açar’ı tanır mısınız” sorusuna daha sonrasında ise “evet tanıyorum” diye cevap verdi.

‘KURŞUNLARI POLİGONDAN ALMIŞ’

Ardından dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ile katil Gencer arasında şu diyaloglar geçti:

Ağaç: İzmir poligona sizi kim yönlendirdi?

Gencer: Birisi tavsiye etti.

Ağaç: Hangi sohbet sırasında böyle bir önermede bulundu?

Gencer: Silahlar üzerinde konuşurken.

Ağaç: Bu kişiyi tanıyor musunuz?

Gencer: Hayır

Ağaç: 14 Haziran’da poligondan aldığınız 15 merminin hepsinin kullandın mı? Kullanmadıklarını ne yaptın?

Gencer: Cevabını biliyorsunuz. Binanızı kana buladım”

SORULARI YANITLAMADI

Katil Gencer, sonrasında “Poligona hangi sıklıkla gidersiniz?”, “Poligonda kayıt defteri var mıydı?”, “Defteri siz mi görevli mi doldurdu?”, “Poligonda eğitim aldığınız kişilerin ismi nedir?”, “Umut Işık size mesleki bilgileri hakkında paylaşımda bulundu mu?”, “Alican size Manisa Urganlı’da özel silah ders verdi mi?”, “Oytun Yüksel bu eğitimler sırasında yanınızda mıydı?”, “Silahlarla ilgili soruları neden İbrahim Akıl’a sordunuz mu?” sorularına cevap vermedi.

Bunun üzerine Ağaç, “Sorduğumuz sorulara ‘cevap yok’ şeklinde cevap vermeniz bir örgütle bağınız olduğunu ortaya çıkarıyor” dedi.

ASKERLE YAZIŞMALARI SORULDU

Ağaç daha sonra asker olan İbrahim Akıl üzerine sorularına devam ederken aralarında şu konuşmalar geçti:

Ağaç: İbrahim Akıl’ı siyasal olarak nereye koyarsınız?

Gencer: Başköşeye koyarım.

Ağaç: İbrahim Akıl’la konuşmalarınızdan olayı beraber planladığınız anlaşılmakta. Bunu ne zaman planladınız?

Gencer: Kendisinin bir alakası yok.

Ağaç: İbrahim Akıl 3 ay Suriye’de kaldığınız söylüyor. Kaldınız mı?

Gencer: Hayır

Ağaç: İbrahim Akıl’ın ne zaman Suriye’ye gittiğini biliyor musunuz?

Gencer: Gidip gitmediğini bilmiyorum

Ağaç: Yazışmalarda İbrahim Akıl’ın size Recep Tayyip Erdoğan sticiri gönderdiği sizin de ‘Yobaz. Onu da öldürmek gerekiyor. Sen yap ben sana içeride bakarım’ yazdığımız görülüyor. Bunu açıklar mısınız?

Gencer: Sadece şakaydı

Ağaç: Bu ülkenin cumhurbaşkanına suikast düzenlemenin suç olduğunu bilmiyor musunuz? Emniyet bu yazışmayı görmesine rağmen size neden bunu sormadı?

Gencer: Onu emniyete sorun

Ağaç: İbrahim akılla yaptığınız yazışmalar gözaltına alındığınızda duruyor muydu. Konuşmaların bütünlük arz etmediği anlaşılmakta. Sizin dışınızda birisi bu yazışmaları silmiş olabilir mi?

Gencer: Bilmiyorum.

Ağaç’ın sorularının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 14.00’e kadar ara verdi.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir