Katledilen Mihyaz’ın failleri soruldu

İZMİR – İnsan hakları savunucusu ve sendikacı İkram Mihyaz’ın öldürülmesinin üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatan İHD’liler, insanlığa karşı işlenen suçlarda ve yaşam hakkı ihlallerinde zaman aşımının olmayacağını vurguladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” talebiyle Konak Eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Failler belli kayıplar nerede” pankartı açıldı. Bu hafta yapılan açıklamada, 5 Temmuz 1994’te kaçırılıp katledilen Tüm Bel Sen İzmir Şubeleri onursal başkanı, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi üyesi İkram Mihyaz’ın failleri soruldu. Açıklamaya İkram Mihyaz’ın kardeşi Fazilet Dinç’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Mihyaz’ın hikayesini okuyan İHD Yöneticisi Caner Canlı, aradan 28 yıl geçmesine rağmen katillerin bulunmadan dosyanın zaman aşımına bırakılarak kapatıldığını söyledi. İkram Mihyaz’ın kanlı gömleğinin bile mahkeme kararıyla imha edildiğini dile getiren Canlı, “İkram Mihyaz anti-demokratik uygulamaların, asimilasyoncu politikaların yıkılması, halkların, eşit, kardeşçe, yaşayacağı adil, demokratik ortak bir yaşamı kurmak özlemi ve mücadelesi içindeydi. Sendikal mücadelede, demokratik eylem ve etkinliklerde, işçi grev ve direnişlerinde hep en öndeydi. Sendikal mücadele ile demokrasi mücadelesinin birbirinden kopmaz bağlarla bağlı olduğuna inanır ve bunun çabası içinde olurdu. İnsan hakları ve barış mücadelesinin de öncülerindendi” dedi.

CİNAYETİN TANIKLARI VAR

Mihraz’ın bu duruşundan rahatsız olanlar tarafından, Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırdığını kaydeden Canlı, “İnsan Hakları Derneği, aile ve avukatların yaptıkları araştırmalar sonucunda şu bilgilere ulaşıldı. İkram: kaçırıldığı gün; beyaz bir Tempra’ya bindirilmiş ve bir yere kadar götürülmüş sonra mavi bir Tempraya aktarılmış. Manisa yolu Çiçekli Köyü’ndeki köylüler İkram’ın öldürülüşünü görmüşler. Öldüren kişiler İkram’ı orada bırakıp gitmişlerdi. İkram Mihyaz, Yaka köyünde ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla katledilmiş olarak bulundu” diye belirtti.

‘DAVA YENİDEN AÇILSIN’

Olayla ilgili açılan soruşturmanın 2014 yılında kapatıldığını söyleyen Canlı, takipsizlik kararına yapılan itirazların da olumsuz sonuçlandığını dile getirdi. İnsanlığa karşı işlenen suçlarda ve yaşam hakkı ihlallerinde zaman aşımının olmayacağını vurgulayan Canlı, “İkram Mihyaz davasında da zaman aşımı kararının kaldırılmasını ve davanın yeniden açılmasını istiyoruz. Yüzleşilmeyen, cezasız kalan bütün insan hakları ihlalleri suçlarının daha sonraki yıllarda fazlasıyla karşımıza çıkacağını biliyoruz” diye konuştu.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir