Kuran kursunda işkence davasında sanıklar tutuklandı

Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Kuran kursunda çocuklara işkence suçundan yargılanan iki yurt çalışanının tutuklanmasına karar verildi.

Erzurum’da 2021 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 7 çocuğa tecavüz ve taciz edip şiddet uygulayan belletmen Hakan Aslankafa’ya, Mayıs 2022’de Erzurum 4’üncü Ağır Mahkemesi tarafından 119 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, yurt müdürü N.K. ve hizmetli U.G. hakkında da çocuklara işkence uyguladıklarına dair suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sonrası yurt müdürü ve hizmetli hakkında 13 çocuğa işkence yapılmasına ilişkin “görevi kötüye kullanmak” ve “işkence” suçlarından dava açıldı. İki erkeğin tutuksuz yargılandıkları davanın ilk duruşması bugün Erzurum 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Tutuksuz yargılanan yurt müdürü N.K. ve hizmetli U.G. hakkında, işkence ettikleri her çocuk için ayrı ayrı 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

TUTUKLAMA KARARI

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada, avukatların beyanları ve savunmalarının ardından iddia makamı her iki sanığın, “kuvvetli suç şüphesi” olduğu gerekçesiyle tutuklanmasını istedi. Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların işlediği suçun katalog suçlardan olması ve kuvvetli suç şüphesinin bulunması gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi.

SANIK YAKINLARINDAN AVUKATLARA SALDIRI

Kararın ardından sanıkların aileleri, çocukların aileleri ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatlarından Ahmet Kılınç ve Çisel Demirkan’a saldırdı.

Telefonla ulaştığımız Demirkan, mağdur ailelerini korumak amacıyla onlarla birlikte adliyeden uzun süre çıkamadıklarını belirtti. Bir süre adliyeden bekledikten sonra polislerin müdahalesiyle avukatlar ve mağdur aileleri adliyeden ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

2021 yılında Erzurum’da Diyanet İşleri Bakanlığı’na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda 7 çocuğa kursun belletmeni Hakan Aslankafa tarafından 5 ay boyunca sistematik bir şeklide tecavüz edilmişti. Olayın ortaya çıkmasının ardından Hakan Aslankafa hakkında “Çocuğu müstehcen yayınları okumaya ve seyretmeye teşvik, sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı, on iki yaşından küçük mağdurların cinsel istismarı, hakaret, müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, çocuğun cinsel istismarı, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçlarından dava açıldı.Açılan davada mahkeme 31 Mayıs 2022’de sanık Hakan Aslankafa’ya “nitelikli cinsel istismar” suçundan toplam 119 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Davayı takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, yurt müdürü N.K. ve hizmetli U.G.’nin 13 çocuğa işkence uyguladıklarına dair suç duyurusunda bulundu.“İşkence” suçlamasıyla açılan ayrı davanın yargılaması da bugün görüldü.

(HABER MERKEZİ)

PİRHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir