Kürkçüler Hapishanesi’nde yoğun işkence ve çıplak arama dayatması

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde gardiyanların adli tutsak Şehmuz Emen’e Şubat ayında uyguladığı işkencenin görüntüleri ortaya çıktı. Emen, gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Adana Kürkçüler E Tipi Kapalı Hapishanesi’ndeki adli tutsak Şehmuz Emen, 22 Şubat’ta sayım sırasında hastaneye sevk başvurusunun akıbetini sorduğu için gardiyanlar tarafından işkence gördü. Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Yağız Kesen’in haberine göre, kameraya yansıyan işkence görüntülerinde 6 gardiyan Emen’in bulunduğu hücreye girerek Emen’i dakikalarca yerde tekmeledi.

Emen’i yerde sürükleyerek hücreden dışarı çıkaran gardiyanlar, başka bir hücreye götürdü ve hücrenin önünde Emen’in kıyafetleri soyuldu. Diğer hücrenin yerine bidonla su döken gardiyanlar, bidonla Emen’in kafasına da vurdu. Yatak bile olmayan hücreye çıplak halde konulan Emen, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Soruşturmayla birlikte Emen Kürkçüler 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne sevk edilirken, işkencenin detayları bilirkişi raporlarına da yansıdı.

Savcılık, gardiyanlar Caner Güney ve Halit Arıkan hakkında, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” ve “Basit yaralama” suçundan iddianame hazırlarken, Adana 23’üncü Asliye Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, gardiyan Güney ve Arıkan hakkında dava açtı. Davanın ilk duruşması 13 Ekim’de görülecek.

Savcılık ikinci soruşturmasında ise gardiyanlar Çağatay Şimşek, Hasan Gökçe, Hidayet Cankurt, Reşit Deprem ve Yücel Moralı hakkında “İşkence yapmak” suçundan iddianame hazırlarken, Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, Şimşek, Gökçe, Cankurt, Deprem ve Moralı hakkında dava açtı. Davanın ilk duruşması 28 Eylül’de görülecek.

AİLEYE ‘DAVADAN VAZGEÇİN’ BASKISI

Emen’in ablası Perihan Güngör, yaşanan işkenceye tepki göstererek, gardiyanların davadan vazgeçmeleri için kendilerine para teklif ettiğini söyledi. Davadan vazgeçmeyeceklerini ifade eden Güngör, işkence sonrası Emen’in duyma ve görme sorunu yaşadığını dile getirdi ve “Başkalarının canlarını yakmasınlar diye ben karşılarında duracağım” dedi.

Yaşananlara dair bilgi veren Emen’in avukatı Mehmet Nuri Toprak, olayın detaylarını aktardı ve “Müvekkilimin yaşadığı durumun adı işkencedir” ifadelerini kullandı. Toprak, müvekkil ve ailesi üzerindeki baskının son bulmasını ve yargının gerekli kararı vermesini istedi.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir