Lozan’a karşı Kürt Konferansı yarın

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, Kürtlere dönük soykırımların Lozan Antlaşması’na dayandığını vurgulayarak, antlaşmaya karşı yarın düzenlenecek konferansın önemini vurguladı.

İsviçre’nin Lozan kentinde 99 yıl önce yapılan antlaşmayla Kürdistan 4 parçaya bölündü. Kürtler, o günden beri her parça Kürdistan’da bir başka devletin egemenliği altında soykırıma, asimilasyona tabi tutuldular, katliamdan geçirildiler.

KNK öncülüğünde 57 siyasi parti ve kurum, ortaklaşa Lozan Antlaşmasına karşı ulusal bir tutum sergilemek için bir konferans gerçekleştiriyor. Konferans, KDP’nin dışındaki bütün Kürt ve Kürdistani yapıların katılımıyla Pazar günü Lozan Antlaşmasının yapıldığı binada düzenlenecek. Konferans için 4 parça Kürdistan’dan ve diasporada çok sayıda siyasetçi , sanatçı, akademisyen Lozan kentine gelmeye başladı. Konferans için Lozan’a gelenler arasında KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç da bulunuyor.

‘ULUSAL TUTUMU ORTAYA KOYACAĞIZ’

Konferansa ilişkin olarak ANF’ye konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, konferansın temel amacının, Kürdistanlı yapıların Lozan Antlaşmasına karşı ulusal tutumu ortaya çıkarmak olduğunu vurguladı. Koç, 4 parça Kürdistan ve diasporada çok sayıda siyasetçi, aydın, akademisyen ve sanatçının katılacağına vurgu yaparak, şunları ifede etti.

“24 Temmuz’da Lozan’da ulusal bir konferans yapılacak. KNK öncülüğünde ama sadece KNK değil, 4 parça Kürdistan’daki siyasi yapılar, sanatçılar, akademisyenler ve aydınlar katılacak. Bu konferans Lozan Antlaşması hakkında yapılacak. Yüz yıl önce yapılan Lozan Antlaşmasıyla Kürtlere yönelik asimilasyon, soykırım uygulandı.

Bu antlaşmayla Kürdistan 4 parçaya ayrılarak, dört devletin işgaline uğradı. Bütün soykırım bu antlaşma üzerinde yürütülüyor. Irak’ta bunun üzerinde işgal gerçekleşti. Bugün Rojava üzerinde, Şengal’de, Kuzey Kürdistan’da, Rojhilat’ta, kısacası Kürtler üzerinde yürütülen bütün saldırılar bu antlaşmanın sonucudur. Bunun için bütün Kürdistani kurum ve kuruluşlar Lozan Antlaşmasının yapıldığı yerde ulusal bir toplantı yapacak. Konferansa katılan siyasi parti, kurum ve kişiler Lozan Antlasmasına karşı duruşunu ve düşüncesini; Kürtlerin birliği ve statüsü için duruşunu ortaya koyacaklardır. Konferans sonucunda bir sonuç bildirisi ortaya çıkacaktır. Bu sonuç bildirgesinde ulusal bir duruş ortaya çıkacaktır.”

‘KÜRTLER ARTIK TEMEL AKTÖRDÜR’

Koç, konferansın yapılacağı bugünlerde Türk devletinin 10. yılını geride bırakan Rojava Devrimi’ne yönelik tehditlerine dikkat çekerek, Rojava Devrimi’ni savunmanın temel bir görev olduğunu ifade etti.

Koç, “Kürtler bundan yüzyıl önce örgütsüz ve savunmasızdı. Ancak Kürtler bu son yıllarda büyük bedeller verdi. Rojava’da Kürtler özerklik elde ettiler. Orada bir sistem oluşturuldu. Güney Kürdistan’da az çok bir siyasi yönetim oluşturuldu. Kuzey Kürdistan’daki mücadele öyle bir noktaya geldi ki Türkiye siyasetini onlar belirliyor. Herkes bunu kabul ediyor. Kürt halkı Ortadoğu siyasetinde başat bir aktördür. İşgalci Türk devleti şu an 10. yılını geride bırakan Rojava Devrimi, kazanılan statüyü, Kürdistani halkların -ki sadece Kürtler değil, Kürdistan’da yaşayan bütün halkların- kazanımlarını yok etmek için uğraşıyor. Bunun için de bu konferans oldukça önemlidir. Aynı zamanda Kobanê ruhuyla Rojava’ya sahip çıktığı gibi, Kürdistan’a sahip çıkıldığı gibi Rojava Devrimi’nin savunulmasında da ulusal bir duruşu Kürt örgütleri göstermelidir. Rojava’ya saldırı, Kürt halkına, Kürtlerin onuruna, Kürtlerin geleceğine yapılmış bir saldırı olarak görmelidir. Ulusal nitelikte bakan her Kürt şahsiyet bunu ifade etmelidir. İşgalci devletin 4 parça Kürdistan’a yapılan saldırıları var. Son günlerde Rojava’ya yönelik tehditlerini sürdürüyor. Güney’de çok sayıda siyasi parti yöneticileri buraya geliyor. Yine özerk yönetimin temsilcileri, Avrupa’daki kurum temsilcileri buraya gelecekler. Hem Kürtlerin birliği için hem de Kürdistan’ı savunmak için önemli bir dönemde bu konferans gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

’33 PARTİNİN KAMPANYASINI DESTEKLİYORUZ’

İşgalci Türk devletinin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ortaya çıkan boşluğu değerlendirerek Rojava’yı işgal etmek istediğine vurgu yapan Koç, geçen günlerde Rojava’daki 33 siyasi partinin öncülüğünde başlatılan Rojava hava sahasının kapatılması kampanyasına herkesin destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Koç, “Türk Devletin tehditlerini sürdürdüğü bir dönemde Rojava’daki 33 partinin bir çağrısı vardı. Konferansta bu da konuşulacak. Rojava hava sahasının kapatılmasını istiyorlar. Çünkü Türk devleti tekniki üstünlüğünü kullanarak katliam yapıyor. Efrîn ve Gire Spi işgalleri bu teknik üstünlük sayesinde gerçekleşti. Rojava’ya açık bir biçimde sahip çıkmak gerekiyor. Rojavalı 33 siyasi partinin başlatmış olduğu hava sahasının kapatılması kampanyasını her Kürt desteklemelidir” dedi.

Konferansa yer nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı davet edildi. Konferansa gelemeyenler dijital platformlardan konferansı takip edebilecek. Konferans Twitter ve YouTube kanalı üzerinden baştan sona kadar canlı verilecek.

Konferansı takip etmek isteyenler için:
YouTube kanalı: https://www.youtube.com/watch?v=6xU0gChdVZ0
Twitter hesabı: https://twitter.com/avrupa_medya

ANFNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir