Meclis başkanı Yüksekdağ ile ilgili soru önergesini reddetti

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AYM tarafından Figen Yüksekdağ hakkında verilen “seçilme hakkı ihlali” kararını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, soru önergesinin “kişisel görüş” ve “istişare sağlama çabası” taşıdığını öne sürerek önergeyi iade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Anayasa Mahkemesi’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında verilen Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına ilişkin Adalet Bakanlığı’na soru önergesi yöneltti. AYM’nin Yüksekdağ’ın vekilliğinin düşürülmesi hakkında “seçme ve seçilme hakkının ihlali” kararı verdiğine dikkat çeken Beştaş, Yüksekdağ’ın milletvekili seçildikten sonra yargılanmasının sürmesinin AYM tarafından yasama dokunulmazlığı ihlali olarak değerlendirildiğini hatırlattı.

“Yüksek Mahkeme, Yüksekdağ’ın düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının ihlal edildiğine de oy çokluğu ile karar vermiştir. Hem AİHM hem de AYM, milletvekillerinin dokunulmazlıkları, tutukluluk halleri ve milletvekilliklerinin düşürülmesini seçme ve seçilme hakkının ihlali olarak görmüştür” diyen Beştaş, AYM kararlarının uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, TBMM İçtüzüğü’nün 67 ve 96’ncı maddelerini gerekçe gösterdi ve soru önergesini iç tüzüğe aykırı olduğu iddiasıyla iade etti. Şentop, soru önergesinin “kişisel görüş” içerdiğini ve “tek amacının istişare sağlamaktan ibaret” olduğunu öne sürdü.

Meclis Başkanı Şentop, şu soruları bahane ederek soru önergesini iade etti:
“♦ Daha evvel Demirtaş hakkında verilen AİHM kararı ile Büyük Daire kararları neden hala uygulanmamıştır? Bu tercih, AİHS 18. Maddesinin ihlalinde ısrar değil midir?
♦ AİHM ve AYM kararlarına rağmen neden hukuk uygulanmamakta ve milletvekillerinin seçilme, yurttaşların da seçme hakları ihlal edilmektedir?
♦ AYM, yüksek mahkeme değil midir? Neden AYM’nin iktidar tarafından tasvip edilen kararları uygulanırken diğer kararları yok sayılmaktadır?
♦ Yüksek Mahkemelerin kararlarına direnç hukuka bağlılıktan vazgeçiş midir?
♦ Hukuki güvenliği yok eden uygulamaların sona erdirilmesine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapacak mısınız?
♦ Yargı erkinin tam bağımsızlığının sağlanması için çalışmalar yürütecek misiniz?”

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir