Müvekkileriyle görüşmek isteyen avukatlara askerler saldırdı

Yüksekova ilçesine bağlı köylere baskın düzenleyen askerlerin gözaltına aldığı köylülerle görüşmek isteyen ÖHD’lilere asker saldırdı.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Şîşemzîn, Xurekana Seyîda ve Xurekana Temo köyleri çevresinde bulunan Astenga Reş bölgesinde başlatılan askeri operasyon sürüyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgeye, 3 ambulansın sevk edildiği öğrenildi. Bölgede bulunan köylere zırhlı araçlarla baskın yapan askerler, yaşları 11 ile 14 arasında değişen çocukların da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi darp ettiği belirtildi. Askerler, darp ederek sonra evlerinin önüne atılan çocuklara, hakaret ettiği aktarıldı. Askerler, köy baskını sırasında 8 yaşındaki bir çocuk ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu en az 20 kişiyi zorla operasyon bölgesine götürdüğü bildirildi.

Köyde bulunanların Mezopotamya Ajansı’na aktardığı bilgilere göre, operasyon bölgesine götürülenlerin telefonlarına askerlerce el konuldu. Operasyon bölgesinde bulunan Şîşemzin köyünden çobanların da askerlerce gözaltına alındığı ve tehditlerde maruz kaldığı belirtildi.

Operasyon bölgesine zorla götürülen 20’ye yakın köylüden 4’nün İran uyruklu olup köyde çobanlık yaptığı, 2’sinin ise çocuk olduğu öğrenildi. Askerlerce operasyon götürülen ve daha sonra gözaltına alındığı öğrenilen 13 kişinin isimleri şöyle: “Zozan Turgut, Nevin Turgut, Rahmi Turgut, Rojhat Turgut, Deniz Turgut, Necmettin Turgut, Nedim Turgut, İzzettin Turgut, Behçet Engüdar, Fırat Engüdar, Demhat Engüdar, Birhat Engüdar ve Özgür Engüdar.”

Gözaltına alınanların Kısıklı Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü belirtildi. Edinilen bilgilere göre, gözaltına alınan 13 kişinin Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

Operasyon bölgesine götürülen Zozan Turgut ve Nevin Turgut ile ismi öğrenilemeyen iki kadın serbest bırakıldı. Diğerlerinin ise uzun süre nereye götürüldüğü hakkında bilgi edinilemedi. Giriş çıkışların yasaklandığı ve askeri ablukanın sürdüğü Şîşemzîn köylüleri ise gözaltına alınanların yaşamlarından endişe duyduklarını belirterek, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Çobanların gözaltına alınmasıyla, bölgede küçükbaş hayvanların sahipsiz kaldığı ve çoğunun kayıp olduğu da bildirildi.

AVUKATLARA SALDIRI

ÖHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanları Harika Günay Karataş ve Fırat İke, gittikleri İlçe Jandarma Komutanlığı’nda askerler tarafından engellendi. Askerler, avukatları darp edip, yerlerde sürükleyerek karakoldan çıkardı. Avukatların vücutlarında darp ve işkence izleri oluştu.

‘İŞKENCEYE UĞRADIK’

Darp raporu için hastaneye giden ÖHD Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Harika Günay Karataş, askeri operasyon sonrası işkenceyle gözaltına alınan 20 kişiyle görüşmek için gittikleri karakolda darp edildiklerini söyledi. Karataş, “Daha önce işkence operasyonlarının talimatını veren komutan tarafından müvekkillerimizle görüşeceğimiz esnada, kişiler darp edilmek suretiyle odalara götürülmeye çalışıldığında, müdahale etmemiz sonucunda, tarafımıza müdahale edildi” dedi.

İlçe Jandarma Komutanı Bayram Konak tarafından verilen talimat üzerine darp edildiklerini aktaran Karataş, “Darp edildik, işkenceyle karakoldan çıkarıldık, yerlerde sürüklendik. Yerlerde sürüklenerek arabamıza bindirildik. Zorla askeri aracın takibi, taciz ve küfürleriyle birlikte karakol komutanlığından çıkarıldık” dedi.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir