Öcalan’dan 16 aydır haber alınamıyor

İSTANBUL – Asrın Hukuk Bürosu avukatları, İmralı Cezaevi’nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer müvekkillerinden 16 aydır haber alamıyor. Avukatlar, 25 Mart 2021’den bu yana yaptığı 271 başvuruya yanıt alamadı.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatlarıyla görüşmesine yönelik engellemeler sürüyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının en son 7 Ağustos 2019 tarihinde görüştüğü Öcalan’dan, 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı 4 buçuk dakikalık kesintili telefon görüşmesinden bu yana hiçbir şekilde haber alınamıyor.

TELEFON GÖRÜŞMESİ

Öcalan’ın yaptığı bu telefon görüşmesi ile 22 yıllık tutukluluğunda yasal telefon hakkını kısıtlı bir şekilde ikinci kez kullandı. Bu görüşmesi Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumuna ilişkin 14 Mart’ta sanal medyada yayılan iddiaların kamuoyunda kaygılara neden olmasından ötürü gerçekleşmişti. İmralı’da bulunan Öcalan’ a ve diğer tutuklulara tanınan bu görüşmede Hamili Yıldırım da ailesiyle görüşme gerçekleştirirken, Veysi Aktaş ve Ömer Hayri Konar, tecridi protesto etmek amacıyla görüşmeyi gerçekleştirmedi.

ÖCALAN: AVUKATLARIMLA GÖRÜŞMEK İSTİYORUM

Öcalan, kardeşiyle yaptığı görüşmede, “Bu yaptığınız çok yanlış. Devlet de yanlış oynuyor, siz de. Bu hukuki değil, doğru da değil. Bu asla kabul edilemez. Bu aynı zamanda çok tehlikelidir. Siz ne yaptığınızın farkında mısınız? Avukatlarımın buraya gelerek benimle görüşme yapmasını istiyorum. Bu hukuki bir şeydir. 22 yıldır buradayım. Bu sorun gelecekte nasıl olacak? Bu sorun ancak hukukla çözüme kavuşturulabilir. Neden buraya gelmiyorlar? Şayet bir görüşme olacaksa bu avukatlarla olmalıdır. Çünkü bu durum hem siyasi hem de hukukidir” sözleriyle yaşanılan hukuksuzluğa dikkat çekti.

16 AYDA 271 BAŞVURU YANITSIZ BIRAKILDI

Öcalan ve İmralı’da bulunan diğer tutukluların avukatları olan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, kesintili telefon görüşmesinin ardından bu yana tam 16 aydır müvekkilleriyle hiçbir şekilde temasa geçmiş değil. Avukatlar, telefon görüşmesinden bu yana İmralı’da bulunan Öcalan ve diğer tutuklar için her hafta hem kendileri hem de aileleri adına Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ile İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne görüşme başvurusunda bulunmaya devam ediyor. Bugüne kadar avukatlar, 201’i avukat olmak üzere 70 aile başvurusu yaptı. Fakat yapılan tüm bu başvurulara olumlu ya da olumsuz cevap verilmedi.

DİSİPLİN CEZALARI

Avukatlar, 16 aydır Öcalan ve diğer tutukluların aile ve avukatlarıyla yüz yüze görüşlerin sağlanması için Bursa İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Fakat yapılan bu başvurulara İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından, 3 aylık aile ve 6 ayılık avukat disiplin cezaları olduğu gerekçesi öne sürüldü.

Öcalan’a ve diğer tutuklulara, 16 ay önce gerçekleşen kesintili telefon görüşmesinden bu yana Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından, 2021 yılının Ağustos ayı ile 2022 yılının Şubat ve Mayıs ayları olmak üzere 3 farklı aile görüş yasağı, 2021 yılının Ekim ve 2022 yılının Nisan ayından bu yana iki farklı 6 aylık avukat yasağı gerekçe gösterilerek görüşler engellendi. Avukatlar, Disiplin Kurulu’nun verdiği cezalara ilişkin Bursa Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, İnfaz Hakimliği’nin “usul ve yasaya aykırı bir şey görülmediği” gerekçesiyle avukatların itirazının reddine karar verdi.

CEZALAR AYM’YE TAŞINDI

Avukatlar, hakimliğin ret kararı sonrasında 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin “hukuksuz” disiplin cezalarıyla engellenmesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Avukatlar, AYM’ye yaptıkları başvuruda, mutlak iletişimsizlik hali olan “incommunicado” ya dikkat çekerek, haber alamamanın işkence olduğunu, aile ve özel hayata saygı hakkının, savunma ve adil yargılanma hakkının ve etkili başvuru yolu hakkının ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep etti.

AYM BAŞVURUYU REDDETTİ

AYM, 12 Ocak tarihinde avukatların yaptığı bu başvuruyu “Başvuru dosyasında yer alan bilgiler ve Ceza İnfaz Kurumu tarafından Anayasa Mahkemesine gönderilen bilgi ve belgelerle birlikte değerlendirildiğinde başvurucuların sağlık hizmetlerine erişim imkanına sahip oldukları, ziyaretçileriyle ve avukatlarıyla görüşmelerine kısıtlamalar getirildiği, ceza infaz kurumunda tutulma nedeniyle yaşamlarına ya da maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik ciddi bir tehlikenin ortaya çıktığına dair bilgi ya da bulgunun olmadığı anlaşılmıştır. Açıklamanın gerekçelerle başvurunun İçtüzük’ün 73. maddesinin (2) numaralı fıkrası uyarınca bölüme gönderilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” ifadelerine yer verdi.

775 HUKUKÇU HAREKETE GEÇTİ

Öcalan ve diğer tutukluların avukatlarının, müvekkillerinden haber alama durumundan sonra aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği’nin de (ÖHD) olduğu 29 baroya kayıtlı 775 hukukçu, Öcalan ile görüşülmesi için imza kampanyası başlattı. Hukukçular 10-17 Haziran tarihinde topladıkları imzalarla Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Ancak bakanlık, avukatların başvurusuna henüz cevap vermedi.

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir