‘Öcalan’ın özgürlüğü, Türkiye’nin özgürlüğüdür’

VAN – PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin son bulmasını isteyen DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Kürt sorunu savaşla değil Öcalan’la görüşülerek çözüme kavuşur. Öcalan’ın özgürlüğü, Türkiye’nin özgürlüğüdür” dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan, 15 aydır haber alınamıyor. Öcalan’da haber alınmaması toplumda endişeye neden olurken, İmralı Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, son olarak 31 Mayıs’ta Öcalan’a 3 aylık yeni bir görüş yasağı cezası verdi. Öcalan üzerindeki tecride ilişkin konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eş Başkan Çetin Uyar, Öcalan uygulanan tecridi kabul etmediklerini belirtti.

‘TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ’

Bir halkın liderine tecrit uygulamasının kabul edilmez olduğunu söyleyen Uyar, Öcalan’ın 50 milyonluk Kürt halkının iradesini olduğunu söyledi. Uyar, “Sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kesinlikle parti olarak kabul etmiyoruz. 2005 yılında ‘Öcalan benim siyasi irademdir’ imza kampanyası başlatıldı. O dönem 6 milyon insan ‘Öcalan irademdir’ dedi. Bugün bu imza kampanyası tekrar yapılırsa 50 milyon insan kampanyaya dahil olur. AKP iktidarı, ona ve bağlı bakanlar, 50 milyon Kürt’ün, Ortadoğu’nun ve insanlığını iradesini tecrit altında tutuyor. Öcalan’a inanlar olarak asla ama asla kabul edemeyiz” dedi.

‘İKTİDAR SAMİMİ DEĞİL’

Tecridin mutlak olarak sonlandırılması amacıyla 2018 yılında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Leyla Güven öncülüğünde cezaevlerinde binlerce tutuklu tarafından süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri gerçekleştirildiğini hatırlatan Uyar, “O dönem Adalet Bakanlığı cezaevlerinde açlık grevi eylemleri sonlandırılması için Öcalan’la görüşmenin önünde bir engel olmadığını belirtti. Fakat Öcalan’la yapılan görüşme sonrası eylemlerin son bulmasıyla tecrit politikası tekrar devreye girdi. Devletin o dönem verdiği sözleri halkımız da çok iyi biliyor. İktidarın ne kadar samimiyetsiz olduğunu herkes gördü. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bu şekilde devam etmesi durumda tekrar içeride veya dışarıda bedenimiz açlığa koymaya hazır ve kararlıyız. İktidar bunu sakın unutmasın” diye konuştu.

TECRİT KALKARSA SORUNLAR ÇÖZÜME KAVUŞUR

AKP’nin iktidarı sürdürmek amacıyla Kürtlere yönelik savaş politikalarını derinleştirdiğinin altını çizen Uyar, Kürt sorununun savaşla değil Öcalan’la görüşmelerin önünün açılması ile çözüme kavuşacağını kaydetti. Uyar, şöyle konuştu: “Sayın Öcalan, Ortadoğu’da emekçiler, işçiler, kadınlar ve toplumun hepsi için umut haline gelmiştir. Binlerce milyar para, savaş bütçesine ayrılıyor. Bu askeriyeye verilen para, bu halka için kullanılsa ekonomik kriz diye bir şey ortada kalmaz. Bu en basit örneğidir. Bu da bize şunu gösteriyor, Öcalan’ın özgürlüğü, Türkiye’nin özgürlüğüdür. Biz, tutuklu aileleri, mücadelede yaşamını yitirenlerin aileleri ve özgürlük isteyen herkes, Öcalan üzerindeki tecridi kabul etmiyoruz.”

MA / Hakan Yalçın

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir