Ölüm orucu direnişçileri dayanışma kampında buluştu

Ölüm oruçlarında sağlıklarını yitiren direnişçiler, için İsviçre’nin Bern kantonunda dayanışma kampında buluştu.

İsviçre İnsan Hakları Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 5. düzenlenen ‘Ölüm Orucu Direnişçileriyle Dayanışma Kampı’ etkinliğinde, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevlerinde özellikler 1996, 2000 yıllarında yaşanan ağır hak ihlallerine karşı bedenlerini ölüme yatıran ve bu uğurda sağlıklarını yitiren direnişçiler, dayanışma kampında bir araya geldi.

5 gün süren dayanışma etkinliğinde çeşitli sanatsal ve kültürel aktiviteler düzenlendi. Direnişçilerin tanıklığıyla çeşitli panel, seminer ve söyleşiler düzenlendi.

‘SÜRGÜNDEKİ DİRENİŞÇİLER İÇİN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ’

İHDD adına konuşan Hasan Bulut İHDD’nin 2014 yılından bu yana İsviçre’de çoğunlukla Türkiyeli ve Kürdistanlı sürgün göçmenlerin sorunlarıyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü söyledi. İHDD’nin demokrasi mücadelesinin her kesimden ve farklı alanlarında devrimci, demokrat ve ilerici insanların bir araya gelerek oluştuğunu söyleyen Bulut, “İHDD olarak sürgünde yaşayan göçmenlerin temel sorunlarına ve hak gasplarına yönelik çözümler üretiyoruz ve çalışmalarımızı bu yönlü sürdürüyoruz” diye konuştu.

Devrimci tutsaklara yönelik yaşanan ağır gasplarını da İHDD olarak yakından takip ettiklerini belirten Bulut, tutsaklara yönelen işkencenin boyutlarının teşhirine yönelik kurum olarak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Dayanışma kampına ilişkin ise İHDD aktivisti Zelal Karataş, şunları belirtti:

Ölüm orucu direnişçileriyle bu yıl 5’inci dayanışma kapında bir araya geldik. Bu kamp esasında hem 1996 ölüm orucuna hem de 2000 yılı ölüm orucunda bir şekilde sağlıkları zarar gören ve Avrupa’da hayata yeniden tutunmaya çalışan insanların hayata tutunma mücadelesine destek amaçlı bir gereksinimden doğdu.

Dayanışma kampımızda bir araya gelerek burada çeşitli atölyeler düzenliyoruz. Cezaevlerindeki tutsaklara mektup atölyesi, resim, müzik, sinema gibi çeşitli sanat dallarından oluşturulan hafıza atölyelerimiz mevcut. Yine sanat, kültür ve spor alanlarından bir dizi aktivitenin yanı sıra kamp süresince çeşitli panel ve söyleşiler de gerçekleştiriyoruz.”

ANF

 

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir