On binler HDP Kongresi için Ankara’da buluştu

HDP, “Çözüm Biz’iz sözümüz var” şiarıyla Ankara Spor Salonu’nda 5. Büyük Kongresi’ni topladı. Kongrenin başlamasına saatler kala salonda yerini alan on binler halay, horon, slogan ve zılgıtlarla kongrenin başlamasını bekledi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar alkış ve sloganlar eşliğinde salona geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Büyük Kongresi’ni için on binlerce kişi Ankara Spor Salonu’nda toplandı. “Çözüm Biz’iz sözümüz var” şiarıyla düzenlenen kongrede, Kürtçe ve Türkçe başta olmak üzere birçok dilde “Ayrımcılığa karşı engelsiz yeni yaşam”, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz”, “Gazetecilere özgürlük, özgür basın susturulamaz”, “Demokrasi ittifakı ile üçüncü yol”, “Eşbaşkanlık mor çizgimizdir”, “Özgürlük ellerimizde”, “Kürt sorununda demokratik çözüm”, “Özgürlük için çözüm biziz, sözümüz var”, “Açlık ve yoksulluk değil halkça paylaşım”, “Tekçi rejim değil demokratik cumhuriyet”, “Savaş ve tecrit değil demokrais ve çözüm”, “Kadına yönelik şiddetle mücadelede çözüm biziz”, “Demokrasi ittifakı ile mutlaka kazanacağız” yazılı pankartlar asıldı.

‘DENİZ POYRAZ ÖLÜMSÜZDÜR’

Tetikçi Onur Gencer’in HDP İzmir İl Örgütü’ne düzenlediği faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz’ın fotoğrafının yer aldığı “Deniz Poyraz ölümsüzdür” yazılı pankart da salonda yerini aldı.

Sabahın erken saatlerinde on binlerce kişi kongre salonunun önünde bir araya geldi. Kadınların yöresel kıyafetleri göz doldururken, arama noktasından “HDP halktır halk burada” sloganı ve zılgıtlarla geçildi.

YÜZÜ AŞKIN YABANCI, DÖRT YÜZÜ AŞKIN KURUM TEMSİLCİSİ KATILDI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanları Özlem Gümüştaş ve Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Çiçek Otlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Genel Başkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Yeşil Sol Eş Sözcüleri Ayşe Erdem ve İbrahim Akın, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eşbaşkanları Yaren Tuncer ve Okan Danacı, Devrimci Parti Genel Başkanları Elif Torun Öneren, SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahanlı; HDP’nin bileşeni olduğu 7’li ittifak, Sol Parti, TKP, Kürdistan İttifak partilerini temsilcileri, CHP, Deva gibi partilerin temsilcilerinin katılması bekleniyor. Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi, siyasetçi ve aktivistin de aralarında bulunduğu yüzü aşkın yabancı delegasyon ve dört yüzü aşkın kurum temsilcisi kongreye katıldı.

ADALET ARAYIŞÇILARI KONGREYE KATILDI

Öte yandan Adalet Nöbeti’nde olan Şenyaşar Ailesi, Deniz Poyraz’ın ailesi, Kandıra Hapishanesi’nde sistematik fiziksel, cinsel ve psikolojik işkence sonrası intihara sürüklenen Garibe Gezer’in ailesi, katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ailesi, kalekol yapımında katledilen Medeni Yıldırım’ın ailesi; Cumartesi Anneleri, Roboskî, Sivas, Suruç, Ankara, Gezi, Paris katilamlarında ve Cizre bodrumlarında katledilenlerin aileleri de salonda yerini aldı.

Saatler önce kongre salonuna gelen çok sayıda kişi horon ve halaya durdu. Kitle, slogan ve zılgıtlarla kongrenin başlamasını bekledi.

HDP EŞ GENEL BAŞKANLARI KONGRE SALONUNA GELDİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, on binlerin bir araya geldi kongre salonuna, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde geldi.

TUTSAK SİYASETÇİLER SELAMLANDI

Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve Aysel Tuğluk başta olmak üzere tutsak siyasetçilerin selamlandığı kongreye HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, zılgıtlar eşliğinde geldi.

Eş Genel Başkanlar zafer işaretleriyle kitleyi selamladı. Başkanların selamlaması, “HDP halktır halk burada” sloganları, zılgıt, alkış ve ıslıklarla karşılandı.

Divan seçimi öncesi Mahfuz Güleryüz kısa bir konuşma yaptı. HDP’nin coşkusuna işaret eden Güleryüz, “Hiç merak etmesinler Ankara’yı, faşizmin merkezini demokrasinin merkezi yapmaya and içtik” dedi.

Güleryüz’ün konuşması, “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganıyla yanıtlandı.

Kongreyi yönetmek üzere divana Saruhan Oluç, Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay, Necdet İpekyüz seçildi.

OLUÇ: KAZANACAĞIZ, ÇÜNKÜ HAKLIYIZ

Açılış konuşmasını yapan Oluç, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel başta olmak üzere Kobanê kumpas davasında tutsak edilen siyasetçileri selamladı. Mazlumların sesinin dalga dalga dünyanın her yerine ulaştığını söyleyen Oulç, “Kürt halkı ve Türkiye güçleri varız, var olacağız, kazanacağız çünkü haklıyız diyorlar. 8 Martlardan, Newrozlardan, 1 Mayıslardan o meydanlardan aldığımız güçle, kararlılıkla, ruhla bu salonu hep birlikte doldurduk” ifadelerini kullandı.

İmralı tecridine dikkat çeken Oluç, mücadele ve dirençle güçlenmeye devam ettiklerini kaydetti. Salonu dolduran on binlere işaret eden Oluç, “HDP’yi tabela partisi zannedenlere, HDP’siz bir siyaset yapmaya çalışanlara karşı bu salon, ‘HDP umuttur’ diyor, ‘HDP çözümdür çözüm burada’ diyor. Bu salon diyor ki ‘HDP halktır halk burada'” dedi.

Oluç’un konuşması sonrası salonda “HDP halktır, halk burada” sloganı yükseldi.

Dilan Dirayet Taşdemir ise Kürtçe konuştu. Ardından gündem oylamasına geçildi.

Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde ölümsüzler anısına saygı duruşu yapıldı. Bu sırada Adnan Yücel’in “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” şiiri okundu.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir