Rojbin Çetin’e köpekle işkence eden polis hakkında dava

DİYARBAKIR – HDP’li ve TJA üyesi Rojbin Çetin’e gözaltına alındığı sırada köpekle işkence eden polise “Basit yaralama” suçundan hazırlanan iddianame kabul edildi. Rojbin’e köpekli işkence yapan polis Serdar G’nin daha önce de Diyarbakır’da başka bir baskın esnasında aileye köpekli işkence yaptığı ortaya çıktı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Sevil Rojbin Çetin’in evine Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020’de polislerce baskın düzenlenmişti. Baskın sırasında Rojbin’e köpekle işkence eden 11 polis hakkında avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. “Cinsel taciz”, “silahla tehdit”, “hakaret” ve “köpekle işkence” suçlarına dair başlatılan soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda, 10 polis hakkında takipsizlik kararı verilirken, köpek eğitmeni polis Serdar G. hakkında ise “basit yaralama” suçundan iddianame hazırlandı.

‘Usule uygun işlem yaptık’ iddiası

Soruşturma sürecinde şüpheli olarak ifadeleri alınan polisler suçlamaları reddederken, kapıyı kırarak eve köpekle giren özel harekat polisleri de aynı ifadeyi verdi. Usule uygun olarak işlemleri yaptıklarını öne süren polisler, ifadelerinde Rojbin’in balkondan atlamaya çalıştığını, köpeğin de onu engellemek için baldırından yakaladığını iddia etti. Rojbin’in tekme atmasıyla köpeğin, bacağını ısırdığını ileri süren polisler, köpeğe hemen müdahale edildiğini savundu. Polisler, Rojbin’in “örgütsel” tavırla direnmeye çalışması sonucu direncini kıracak şekilde ‘orantılı güç’ kullanarak etkisiz hale getirdiklerini söyledi. Polisle ayrıca Rojbin’in kendilerine, “Ben siyasi parti üyesiyim, belediye başkanlığı yaptım. Hepinizi görevinizden aldırırım, hepinizi süründüreceğim” şeklinde tehdit ve hakarette bulunduğunu iddia etti.

Daha önce de köpekli işkencede bulunmuş

Soruşturmayı tamamlayan savcılık, “cinsel taciz”, “silahla tehdit”, “hakaret” ve “basit yaralama” suçlarına dair yeterli delil bulunmadığını öne sürerek, 10 polis hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Köpek eğitmeni polis Serdar G. hakkında ise soruşturmanın devam etmesine karar veren savcılık, “basit yaralama” suçundan iddianame hazırladı. Dosyadaki gizliliğin kalkmasıyla Serdar G.’nin daha önce Diyarbakır’da Şeyhmus ve Menice Yılmaz çiftine köpekle işkence eden ve hakkında “basit yaralama” suçundan dava açılan polis olduğu açığa çıktı.

Polisin iddiası: Köpek saldırmadı, Rojbin’i kurtardı

Polis Serdar G., ifadesinde Hakkari kırsalında ‘Rojbin’ kod adlı örgüt üyesinin geldiğini, silah ve patlayıcı madde bulunduğu belirtilen adrese gittiklerini, “Zeus” isimli özel operasyon köpeğini kapıdan içeriye saldığını söyledi. Kendisinin dairenin solunda ilerlerken, diğer odaları kabaca tarayıp herhangi bir tehdit unsuru bulamadığından köpeğin yanına geldiğini, o esnada Rojbin’in balkona kaçtığını köpeğin fark ettiğini öne süren Serdar G., köpeğin bunu tehdit olarak algıladığından kaçtığını, köpeğin fark ettiğini ekledi. Serdar G., köpeğin Rojbin’in sağ bacağından tuttuğunu ve balkondan düşmesini engellediğini, akabinde hemen kendisinin idarecisi olduğu köpeğe müdahale ederek kurtardığını iddia etti.

Savcı iddianamede, Serdar G.’nin “basit tıbbi müdahale ile giderilecek basit yaralamadan” cezalandırılmasını istedi.

İddianameyi kabul eden Diyarbakır 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 9 Eylül’de görülmesine karar verdi.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir