Sağlık emekçileri iş bıraktı: Sağlıkta şiddete son

Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından silahlı saldırı sonucu katledilmesine tepki gösteren sağlık emekçileri, pek çok ilde iş bıraktı.

Konya Şehir Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya, dün görev yaptığı Şehir Hastanesi’nde Hacı Mehmet Akçay tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya’nın Konya Şehir Hastanesi’nde görevi başında uğradığı silahlı saldırının ardından yaşamını yitirmesinin ardından 2 gün boyunca iş bırakma kararı almıştı.

TTB’den yapılan açıklamada, Karakaya’nın görevi başında öldürüldüğü hatırlatırak, şiddete karşı 7 ve 8 Temmuz’da iş bırakacakları bildirilmişti

Tabipler Birliğinin çağrısı ile bir çok ilde iş bırakma eylemleri düzenleniyor.

Antalya

İki günlük iş bırakan sağlık emekçileri, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti.

Hastane içinde gerçekleştirilen eylemde açıklama yapan SES Antalya Şube Başkanı Şükran İçöz, “Sözün bittiği yerdeyiz. Tahammülümüz kalmadı, nefes alamıyoruz. Tükendik! Güvenli ortamlarda çalışmıyor, her an şiddet tehdidi altında inanılmaz bir stresle yaşıyoruz. Sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün, her geçen dakika artıyor. Şiddet pandemisi ile karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

“Konya Şehir Hastanesi’nde çalışan Kardiyoloji uzmanı Dr. Ekrem Karakaya hasta yakınının silahlı saldırısına uğradı” hatırlatmasında bulunan İçöz, “Biz artık bir sağlık emekçisinin kılına dahi zarar gelmesini istemiyoruz. Artık bağlı bulunduğumuz bakanlığın sessizliğine tahammülümüz kalmadı, hal böyleyken çalışamıyoruz. Bırakın çalışmayı nefes dahi alamıyoruz” diye konuştu.

İstanbul

Kentte bulunan hastanelerde sağlık emekçileri kalabalıklar halinde iş bıraktı. Yüzlerce doktor ve sağlık çalışanı bulundukları hastanelerin bahçelerine çıkarak alkışlarla ve ıslıklarla Sağlık Bakanlığı’nı ve iktidarın duyarsızlığını protesto etti.

İstanbul eğitim ve araştirma hastanesi

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde iş bırakan sağlık emekçileri yaptıkları basın açıklamasıyla öfkeli olduklarını dile getirdi. Sağlık emekçileri sağlık ve meslek örgütleri olarak şiddet sarmalarının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardığını hatırlattı.

Basın açıklamasını okuyan Doktor Merve Yıldırım “sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu gerekçeleri ile birlikte tekrar tekrar ifade ettik. Sağlık kurumlarında meydana gelen silahlı saldırıların artışı nedeniyle bu konuda önlemler alınmasını ve 6136 sayılı yasada değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tekliflerini önerdik ancak tüm uyarılarımız görmezden gelindi. Bilinçli bir yaklaşımla şiddetin kaynağı toplumsal bağlamından koparılarak sorun bireylere indirgendi, sorumlular bu durumu arada bir kınamak dışında bir adım atmadı. Kınamanın bir işe yaramadığı ve sağlıklı şiddet olgusunun çığırından çıktığının bakanlıkta farkında olacak ki sağlıkta şiddet istatistiklerinin yer aldığı beyaz kod verileri tüm ısrarlarımıza ve konuya dair dava açmamıza rağmen toplumla paylaşılmadı. Sorumluların bu yaklaşımı bugün yeniden bir cinayetle sonuçlandı. Ülkede artan şiddet iklimi bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimleri ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta bu durum bizlere hedef haline getirmekte sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere şiddet ölüm çaresizlik ve mutsuzluk olarak geri dönmektedir. Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yok. Şiddet daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi öngörülebilir ve önlenebilir toplumsal bir sorundur ve sorun çözmeye niyeti bütünlüklü politikalarla aşılabilecektir. Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Sağlık bakanı başta olmak üzere sorumluluğunu yerine getirmeyen yetkililer derhal istifa etmelidir. Bizler bu konuda yaşam hakkımız ve güvenli çalışma koşulları için gücümüzü her yerde her koşulda hep birlikte göstermeye hazır olduğumuzu bir kere daha belirtiyoruz bu çerçevede bugün ve yarın ülke genelinde iş bırakıyoruz” dedi.

Okmeydanı

Okmeydanı Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi’nde çalışan hekimler ve sağlık çalışanları da iş bırakarak hastane önünde eyleme geçti. Okmeydanı Ağız ve Diş Hastatalıklar Hastanesinde çalışan sağlıkçılar da iş bırakarak şehir hastanesi önündeki eyleme katıldı.

Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi’nde SES ve TTB’nin ortak düzenlediği eylemde sık sık ‘Hekimine sahip çık Türkiye’, ‘Susma sustukça sıra sana gelecek’ sloganları atıldı. Eyleminin ardından giriş konuşmasını SES işyeri temsilcisi Nuran Güngör yaparken basın metnini TTB iş yeri temsilcisi Mehmet Uhri okudu.

“Yaşatmak için yaşiyoruz”

Bu vahşete engel olmayanların bu durumlardan mesul oldukları üzerinde duran Güngör, “Öfkeliyiz, sağlıkta şiddete karşı tüm Türkiye’de ayaktayız. Yaşatmak için yaşamak istiyoruz. Dr. Ekrem Karakaya’yı bizden aldılar. Karardık, utandık.Hastası kötü olsun diye çaba harcayan bir sağlık çalışanı var mı? Asla! Bizler, hastalarımız iyi olsun yaşasın diye varız” dedi.

“Güvenli çalişma alani, iktidarin sorumluluğu”

Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak bu şiddet sarmalının genişlemesi karşısında siyasi iktidarı defalarca uyardıklarını ve sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu gerekçeleriyle birlikte ifade ettiklerini belirten Uhri, ” Adliyeye, karakola silahsız girilmezken neden hastanelere silahsız girilebiliyor? Güvenli çalışma alanı sağlamak, siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Bugün yeniden güçlü bir şekilde söylüyoruz: Sağlık emekçilerine en ufak bir zarar gelmesine tahammülümüz yoktur” diye konuştu.

Sağlik sistemi, sağlik emekçilerini hedef haline getiriyor

Bu koşullar altında nitelikli sağlık hizmeti vermenin mümkün olmadığından bahseden Uhri, “Ülkede artan şiddet iklimi bizlerin çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir” ifadelerini kullandı.

“Mücadelemizi yükselterek hesap soracağiz”

Son olarak Dr. Ekrem Karakaya’nın ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileyen Uhri, ” Şiddet karşısında taleplerimize kulak tıkayanlardan, söylemleri ve politikalarıyla şiddeti teşvik edenlerden mücadelemizi yükselterek hesap soracağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

İstanbul’da birçok hastane önünde sağlıkçılar eylem yaptı:

Taksim İlk Yardım Hastanesi

İzmir

İzmir’de de hekimler TTB’nin çağrısı ile iş bırakma eylemlerine başladı. Bulundukları hastanelerde yürüyüşler düzenleyen sağlık emekçileri, yaşamak istediklerini haykırdı.

Batman

Batman’da da sağlık emekçileri sağlıkta şiddete son diyerek iş bırakma eylemine geçti, hastaneler boşaldı.

GAZETE PATİKA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir