Smart Solar’da İşgal

Gebze’de güneş enerjisi panelleri üreten Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri A.Ş. (Smart Solar)’da çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş’e üye olmalarının ardından, patronlarla işçiler arasında görmeye alıştığımız sorunlar yaşanmaya başladı.

Sendikanın yetki alması üzerine patron, sendikanın bu yetkisine itiraz etti. Bu yargı sürecinde de sendikasızlığı sağlamış oldu. Sendikalı işçilere baskı yaptı, kağıt üzerinde iflas gösterip üretimi başka yerlere taşıma ve işten atma tehditleri yağdırdılar. Ve dün sendika temsilcisi bir işçiyi gerekçesiz olarak işten attı.

Birleşik Metal-İş süreç üzerine açıklama yaparak “Sendikamızın örgütlenmesinde diğer arkadaşları gibi öncülük yapan üyemizin işten çıkarılması Smart Solar işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı yapılan bir saldırıdır. Üyelerimiz bu saldırıya demokratik tepkilerini göstererek dün geceden bu yana tüm vardiyalarda fabrikayı terk etmemişlerdir. Talebimiz açıktır. Smart Solar’da sendikalaşma üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır. İşten atılan üyemiz derhal işbaşı yapmalıdır. Sendikamız ile işverenlik arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamalıdır” dedi.

Fabrikadaki işçiler ise bu saldırıya fabrikayı işgal ederek cevap verdi. Gece vardiyasında üretimi durdurarak iş bırakan gece vardiyasına, sabah saatlerinde sabah vardiyası da gelerek katıldı. Hem içeride, hem dışarıda 250 kadar işçi “Baskılar Bizi Yıldıramaz!”, “İnadına Sendika İnadına DİSK!”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız!” sloganlarıyla geceden bu işgali sürdürüyor.

Birleşik Metal İş, ilerleyen saatlerde Smart Solar işçilerinin taleplerini açıkladı: “Smart Solar’da sendikalaşma üzerindeki tüm baskılar kaldırılmalıdır. İşten atılan üyemiz derhal işbaşı yapmalıdır. Sendikamız ile işverenlik arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamalıdır” dedi.

MÜCADELE BİRLİĞİ

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir