SÖYLEŞİ | Meral Berna: “Orhan Yoldaşın İzinde Yürüyeceğimize Söz Veriyoruz!”

“Yoldaş bildiği her şeyi bizimle paylaşıyordu. Hem bizim hem de partimiz TKP-ML gelişsin istiyordu. Orhan yoldaşın beni en çok etkileyen yanı, fiziki olarak yaşlı bir yoldaş görüntüsü varken, yaşamdaki duruşu, düşünüşü hareketi yani fiziksel olanın dışında kalan her şeyiyle genç bir komünist oluşuydu.”

Ölümsüzlüğünün 5. yılında TKP-ML TİKKO savaşçısı Meral Berna, Nubar Ozanyan’ı anlattı.

– Merhaba öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

– Merhabalar. Benim adım Meral Berna, TKP-ML TİKKO savaşçısıyım.

– Bize Nubar Ozanyan ile tanışma hikâyenizden bahseder misiniz?

– Ben 2016 yılının başında Orhan yoldaşı tanıdım. O yıllarda Kuzey Doğu Suriye’de DAİŞ’i temizleme hamleleri vardı. Askeri eğitimler ve hazırlıklarımız devam ederken tanıştım Orhan yoldaşla.

– Nubar Ozanyan’ı sizin sözlerinizle dinlemek isteriz. Bize ondan bahseder misiniz?

– Orhan yoldaş bir komünistti. Filistin’den Karabağ’a, Bekaa’ya oradan Dersim’e kadar devrimci çalışmalarını sürdürdü. Son olarak da Rojava’ya gelerek devrimci çalışmalarına burada devam etti. Orhan yoldaş nerede ezilen halklar, nerede halka zulüm varsa oradaydı.

Ben Orhan yoldaşın Ermeni olduğunu başlarda bilmiyordum. Ama Ermeni Soykırımından bahsedildiği zaman içindeki duygudan hissediliyordu.

Yoldaş emekçi bir devrimci idi. Her zaman çalışma içindeydi. Sürekli çalışırdı ya bize eğitim verir ya kendisini eğitir ya kitap okur ya da silahlarla uğraşırdı. O biliyordu ki, o silahlarla hem kendimizi savunacağız hem de ezilen halklara özgürlüğü getirerek devrim yapacağız. Bunun için silahlardaki gelişimimiz ilerliyordu.

Yoldaş bildiği her şeyi bizimle paylaşıyordu. Hem bizim hem de partimiz TKP-ML gelişsin istiyordu. Orhan yoldaşın beni en çok etkileyen yanı, fiziki olarak yaşlı bir yoldaş görüntüsü varken, yaşamdaki duruşu, düşünüşü hareketi yani fiziksel olanın dışında kalan her şeyiyle genç bir komünist oluşuydu. Yani bu nasıl mümkün olur, mümkünü gösterdi bize.

İlk geldiğim dönemler hamle dönemleriydi, yoğun bir savaş vardı, bize öğrettiği şeylerin başında halka yaklaşımımız nasıl olmalıdır, onu anlatıyordu. Hiçbir ayrım yapmadan halka yaklaşımımız konusunda bir komünist, bir Maoist nasıl davranmalı, bunları anlattı. Gerçekten de çok şey öğrendim ondan. Açıkçası büyük bir onur ve gurur duyuyorum onu tanıdığım ve onun yoldaşı olduğum için.

Orhan yoldaşın hayallerinden biriydi, Rojava’da Ermeni halkı le buluşmak ve burada çalışmalar yürütmek. Çok emek harcadı. Ama o dönemki imkanlardan kaynaklı gerçekleşemedi. Orhan yoldaş şehit düştükten sonra onun anısına Ermeni Tugayı kuruldu. Ermeni Tugayının oluşmasıyla birlikte Orhan yoldaşın hayallerinden biri gerçekleşti diyebiliriz. Şimdi Şehit Nubar Ozanyan Tugayı ve yoldaşları, Nubar Ozanyan’ın izindeler. Tugay savaşçıları Nubar Ozanyan’ı, onun partisini amaç ve hedeflerini tanıyarak yani bu bilinçle hem Ermeni halkının intikamını almak hem de Rojava topraklarını savunmak için mücadele ediyorlar.

Orhan yoldaş yaşamımızın her anında canlı olacak ve Ezilen halkların kalbinde olacak.

Biz TKP-ML TİKKO savaşçıları olarak Orhan yoldaş şahsında tüm parti ve devrim şehitlerimizin izinde yürüyeceğimize mücadelelerini büyütüp enternasyonalizm bayrağını daha da yükseklere taşıyacağımıza söz veriyoruz.

Özgür Gelecek

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir