Yurttaşlar anlattı: Öldürülen çocuğun üstünde mermi kovanları vardı

Saray ilçesi Karahisar Mahallesi’nde korucu ve askerlerin, araçlarını taradığı mültecilere zülüm ettiğini belirten yurttaşlar, “Öldürülen 4 yaşındaki çocuğun üstünde ve yanında mermi kovanları vardı” dedi.

Van’ın Saray ilçesine bağlı Karahisar Mahallesi’nde mültecileri taşıyan minibüse korucu ve askerler tarafından ateş açılmasıyla 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi, 13 kişi de yaralandı. Olaydan sonra açıklama yapan Van Valiliği, askerlerin “dur ihtarına uymayan” minibüsün lastiklerine ateş açtığını ve 4 yaşındaki çocuğun ise “seken kurşunlardan” kaynaklı yaşamını yitirdiği iddia ederken, mahalledeki yurttaşlar ise, mültecilerin aracının durdurulduktan sonra tarandığını belirtti.

‘ARAÇ DURDURULDUKTAN SONRA DA ATEŞ EDİLDİ’

Mahalledeki yurttaşlardan Selami Yiğit, mültecilerin aracının asker ve korucular tarafından durdurulduktan sonra tarandığını anlatarak, “Öldürülen dört yaşındaki çocuğun yanında çok sayıda mermi vardı” dedi. Yiğit, yaşanan olaya dair şunları söyledi: “Öğlen saat 15.00 sıralarında asker ve korucular bir arabayı taradılar. Araba durduktan sonra taramaya devam ettiler. Ayrıca yaralanan kişilerin hemen yanında bir sürü mermi kovanı vardı. Öldürülen 4 yaşındaki çocuğun üstünde ve yanında da aynı şekilde mermi kovanları vardı. Bunu biz kendi gözümüzle gördük. Uzaktan ateş edilmedi, araç durduğu halde taradılar. Zaten araba durmuştu, neden taramaya devam ettiler? Askerin görevi onları yakalamaktır, öldürmek değil. Tüm köylüler bu duruma şahitlik etti. Valiliğin açıklaması durumu inkardır. Bunu inkâr edenler yalan söylüyor.”

KOMUTAN: OLAYI ABARTAMAYA GEREK YOK

Yaralı mültecilere askerlerin yardım etmediğini, köylülerinin yardım etme girişimlerinin de engellendiğini anlatan Yiğit, “Olay yerine gelen üst düzey bir komutanın kendilerine gülerek ‘Olaydır, olmuştur. Bu durum öyle çok fazla abartmaya gerek yok’ dedi. Burada devletin yasalarını değil kendi yasalarını uygulamaya çalışıyorlar. Burada bir zulüm yapıldı. Asker ve korucular yılladır bize ve mültecilere namlusunu doğrultuyorlar. 90’lı yıllardan bu yana bölge bu şekildedir” dedi.

‘KORUCULAR EŞKİYALIK YAPIYOR’

İsmini vermek istemeyen bir mahalle sakin ise, köyde korucu ve askerin insanlara zulüm ettiğini söyleyerek, “Kimsenin böyle bir vahşeti yapmaya hakkı yoktur. Burada bir katliam yaşandı. Kimileri bacaklarından, kimileri kollarında vurulmuştu. 4 yaşındaki çocuk bu devlette ne yapmış olabilir? Özellikle bu köyde korucuların tutumu eşkıya tarzıdır. Bu zulüm kabul edilmez. Yaralılara yardım etmemize bile izin vermediler ve saatlerce yerde bekletildiler” diye konuştu.

MA / Hakan Yalçın

ALINTERİ

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir