“Acımız Ve Öfkemiz Dinmedi!”

1 Mayıs Mahallesi 15 Mart Platformu, gerçekleştirdikleri anmada Gazi ve Ümraniye katliamının 28. yılında yürüyüş ve anmagerçekleştirdi. Asıl sorumluların hala yargılanmadığına dikkati çekilerek, “Acılarımız, öfkemiz dinmedi. Sorumlular yargılanıp ceza alıncaya kadar kadar mücadele edeceğiz” denildi.

1 Mayıs Mahallesi 15 Mart Platformu, 12 Mart 1995’te Gazi Katliamı ve 15 Mart 1995 yılında Ümraniye’de Gazi Katliamı’nı protesto etmek isteyen halka ateş açılması sonucu katledilenlerin 28’inci yılında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cem Evi önünde bir araya geldi. Açıklama öncesi Platform üyeleri, gelenlere lokma dağıttıktan sonra kitle Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Cem Evi önünden Mustafa Kemal Mahallesi’ne yürüyüş gerçekleştirirken, sık sık “Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Şehitleri Ölümsüzdür”, “Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi’nde Düşenler Kavgamızda Yaşıyor”, “12-15 Mart Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Katliamlarını Unutmayacağız Unutturmayacağız, “Jın Jiyan Azadi”, Kurtuluş Yok Tek Başına”sloganları atıldı. “12-15 Mart 1995 Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi Katliamlarını Unutmadık Unutturmayacağız. Gazi ve 1 Mayıs Şehitleri Ölümsüzdür” pankartının açıldığı yürüyüşte, “Deprem Değil Bu Bir Katliam”, “Rojhilata Bin Selam”, “Gazi Katliamını Unuturmayacağız” yazılı dövizler ve ölen katliamda yaşamını yitirenlerin resimleri taşındı.

Yürüyüşün ardından İstanbul Ümraniye 30 Ağustos İlkokulu önünde Pir Sultan Kültür Derneği Cem Evi Ataşehir Şubesi Başkanı Gülsev Kaya basın açıklamasını okudu.

Katliam Zihniyeti Bugün De Sürüyor”

12-15 Mart Gazi ve 1 Mayıs Mahalleleri katliamlarının üzerinden 28 yıl geçtiğini hatırlatan Kaya, katliamın kontrgerilla tarafından gerçekleştiğine dikkati çekti. Türkiye’de bir çok kez kontrgerilla tarafından katliam gerçekleştirdiğini vurgulayan Kaya, katliam geleneğinin bugün de sürdüğünü söyledi.

“Katliamları Unutmadık, Sorumluları Affetmedik”

Kaya “ 12-15 Mart 1995 tarihlerinde bütün dünyanın gözü önünde Gazi ve 1 Mayıs mahallesinde Alevilere, devrimcilere karşı kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğiyle bir katliam gerçekleştirildi. Bizler kontrgerilla çetelerinin ve devlet güçlerinin işbirliğine dayalı bu katliam pratiğini daha önce Koçgiri’de, Dersim’de, Maraş’ta, Çorum’da ve Sivas’ta ve daha birçok yerde yaşadık, biliyoruz, tanıyoruz. Biliyoruz, tanıyoruz, zalim Baas rejiminin 16 Mart 1988 Halepçe katliamı neyse, TC devletinin Roboski katliamı da o’dur. Bizler bu katliamların sorumlularını da bizleri sessizliğe mahkûm bırakmaya çalışanları da unutmadık, affetmedik. Dostlar; Bugün de içerisinden geçtiğimiz süreçte bu saldırı politikaları devlet eliyle en şiddetli şekliyle sürdürülmektedir. 12-15 Mart Gazi ve 1 Mayıs Mahallesi direnişi bu saldırıların nasıl püskürtüleceğini bizlere göstermiştir” dedi.

“Yeni Yaşamı Birlikte İnşa Edeceğiz”

6 Şubat Maraş merkezli depreminin asıl sorumlularının iktidar rejimi olduğunu vurgulayan Kaya, deprem yaralarının toplumsal dayanışmayla birlikte sarılarak yeni bir yaşamı inşa edeceklerini söyledi. Kaya, “On binlerce emekçinin öldüğü, yüz binlercesinin enkaz altında kaldığı bir deprem, devlet politikalarının ranttan, talandan, hırsızlıktan vazgeçmediğini göstermektedir. Çürük binalar, uygulanmayan yasalar, ulaştırılmayan destekler ile depremin değil sistemin öldürdüğünü bir kez daha görmüş olduk. Bugün deprem bölgesinde yaşanan derin kayıplar, yıkılan geçmişler, kurulması çetin uzun gelecekler seçim gündeminin yoğunluğu ve vaatleri arasında kaybolmasına izin vermeyelim. Emekçileri enkaz altında bırakmaya göz yuman bu devletten hesap sormak da biz demokrasi güçlerinin ve emekçi halkımızın boynunun borcudur, bizler biliyoruz ki toplumsal dayanışmayla yaralarımızı birlikte saracak, yeniyi birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Davalar Cezasızlıkla Sonuçlanıyor”

Gazi Katliamı ve Ümraniye Katliamı davalarının cezasızlık politikasıyla sonuçlandığını belirten Kaya, sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, “Doğayı talan eden, kadınlara yönelik sistematik şiddet uygulayan, işçileri, köylüleri, emekçi, ezilen; Kürt ve Alevileri imha, inkar ve asimilasyon politikaları ile yok sayan bu bozuk düzen birlikte örgütlü mücadele ile değişecektir. Üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen acılarımız da, öfkemizde dinmedi. Göstermelik davalar, göstermelik cezalar ile davalar açılıp kapanıyor. Ancak bizler 28 yıldır ortaya koyduğumuz bu mücadelemizle 12-15 Mart’ı Unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Basın açıklamasının ardından anma sloganlarla son buldu.

Kaynak: https://www.mucadelebirligi.com/index.php/haber/9784-acimiz-ve-ofkemiz-dinmedi