İSİG: 2022’de 1843 işçi hayatını kaybetti

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2022 yılı içerisinde en az 1843 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İSİG Meclisi, 2022 yılında yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı.

Raporda AKP’nin iktidarı boyunca 30 bin 546 işçinin hayatını kaybettiğine vurgu yapıldı.

Raporda, “MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği), TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) ve benzeri patronların yüzü gülerken ücretler eridi, sendikal hareket ve genel anlamda emek hareketi zayıflatıldı, grevler yasaklandı, kentler rant haline getirildi, doğa talan edildi ve binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi” diye belirtildi.

Sadece 2022 yılında en az 1 843 iş cinayetinin yaşandığını belirten İSİG Meclisi’ne göre bu da her gün en az 5 işinin hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

Raporda, şu ifadeler kullanıldı: “Tüm iş cinayetlerinde ölen işçilerin yüzde 5’i sendikalıdır tespitiyle ‘sendikalı olmak iş cinayetlerini önler’ diyebiliriz. Diğer yandan Amasra örneğini de değerlendirince ‘sadece sendikalı olmak yetmez örgütlü de olmak gerekir’ demek lazım. Zira iş cinayetlerini işçi örgütlülüğü, işçi denetimi önler; sendikaya üye olmak ve toplu sözleşme imzalamak, Soma’da olduğu gibi Amasra’da da bu örgütlülüğün ve denetimin hayata geçirilmediğini göstermişti.

İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı il 256 kişi ile İstanbul olurken, en az ölüm 36 işçiyle Riha’da yaşandı.

Kaynak: https://firatnews.com/guncel/IsIg-2022-de-1-843-isci-hayatini-kaybetti-179666

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir