Kadınlar Kadıköy’de haykırdı: Soracak hesabımız, yeniyi kuracak gücümüz var!

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun Kadıköy’de gerçekleştirdiği buluşmaya akın eden kadınlar “Soracak hesabımız, yeniyi kuracak gücümüz var” diye haykırarak, hükümeti istifaya çağırdı.

8 Mart Kadınlar Günü’ne sayılı günler kala İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun, “ Soracak hesabımız var, yeniyi kuracak gücümüz var” şiarıyla Kadıköy’de gerçekleştirdiği buluşmaya binlerce kadın akın etti. Buluşma öncesi Kadıköy’de adeta OHAL ilan eden polis, bütün sokak başlarında bahriyeler yerleştirdi. Tüm baskı ve engelleme rağmen kadınlar, sloganlar eşliğinde buluşmanın olduğu İskele Meydanı’na yürüdü.

Barış Anneleri’nin ön saflarda yerini aldığı buluşmada, deprem bölgelerine insanları günlerce enkaz altında ölüme terk edilmesinikadınlar, “ Katil devlet hesap verecek”, “ Hükümet istifa” sloganlarıyla protesto etti.

İran’da direnen kadınları, “ Jin jiyan azadî” sloganıyla selamlayan kadınlar, mücadeleyi büyütme çağrısında bulundu.

8 Mart Kadın Platformu adına açıklama Türkçe , Kürtçe ve Arapça okundu.

Açıklamada, “Erkek ve devlet şiddetine, kadın cinayetlerine, yoksulluğa, siyasal İslam’a, savaşa, doğa olaylarının katliama dönüştürülmesine, rant ve talan siyasetine karşı öfkemiz ve isyanımızla bir aradayız!” denildi.

Açıklamada şunlarda belirtildi:

“İktidarın savaş politikaları depremde bile durmazken militarizm, milliyetçilik ve cinsiyetçilik ile kurulu bir yaşamı bizlere dayatıyorlar. Devlet halkın kayıplarına olan öfkesinin üzerini göçmen ve mülteci nefretiyle örtmeye çalışıyor, yağmacı denilerek insanlar devlet eliyle katlediliyor. Deprem bölgesinde tek dille enkaz alanlarına seslenen AFAD’a cevap veremeyen insanlar bir kez daha anadilde kamusal hizmetin hayati olduğunu gösterdi bizlere. Tekçiliğe karşı kadınların çoklu dayanışmasını engelleyenler, savaşın karşısında özgür, eşit bir dünya için mücadele eden kadınlara biat ettirmek istiyor. Kadın mücadelemizdeki yol arkadaşlarımız devlet eliyle planlanmış saldırılarla katlediliyor. Hapishanelerde ve gözaltılarda çıplak aramalar yapılarak işkence normalleştirilmek isteniyor, infaz yakmalarla kadınların özgürlüğü engelleniyor. Biz kadınlar biat etmedik, etmeyeceğiz.

Biliyoruz, 8 Mart 1857’de New York’ta dokuma işçisi kadınları fabrikaya kilitleyerek katledenler ile, bugün depremde halkı göçük altlarında ölüme terk edenler, bankaların para kasalarını çıkarmak için vinç yollayanlar, halkın emeğinden çalarak halka çadır satanlar aynı sermaye egemenliğidir. Hayatlarımızı yok sayan erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, tek güvencemiz birlikteliğimizdir. Bugün burada kentlerimizi yeniden dayanışma ile inşa etmek için isyanımızla, öfkemizle bir aradayız. Biz kadınlar, şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız. Yeniyi biz kuracağız. Yaşamlarımızı bizler savunacağız. Yaşasın kadın dayanışması.”

Kaynak: https://firatnews.com/kadin/kadinlar-kadikoy-de-haykirdi-soracak-hesabimiz-yeni-kuracak-gucumuz-var-181562

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir