Piroğlu’nu serbest bırakın!

Sırbistan’da 1,5 yıldır  tutuklu bulunan ve hakkında Türkiye’ye iade kararı verilen Ecevit Piroğlu için özgürlük kampanyası yürütülüyor. Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi, 18 Ocak’ta görülecek mahkeme için duyarlılık çağrısı yaptı.

Ecevit Piroğlu’na Özgürlük İnisiyatifi yaptığı açıklamada, 10 Ekim 2022’de Sırbistan Yüksek Mahkemesi tarafından “Türkiye’nin ilettiği dosyanın yeterince anlaşılır ve açıklayıcı olmadığı, isnat edilen suçlamaların iade koşullarını karşılamadığı” gerekçesiyle bozulan iade kararının, alt mahkeme tarafından duruşmasız olarak yeniden verildiğini açıkladı. İnsiyatif Piroğlu’na özel olarak esir hukuku uygulandığına vurgu yaparak “İade kararını bozan mahkeme heyeti değiştirildi. Piroğlu Türkiye’ye iade edilirse ömür boyu hapis, ağır işkence ve adil ve bağımsız olmayan bir yargılama süreciyle karşı karşıya kalacak. Sırbistan hükümeti kendi yasalarını ve uluslararası sözleşmeleri yok saydığı ve iade durumunda bu sürecin suç ortağı olacak” denildi.

Özgürlük kampanyasına katılan gazeteci Fehim Işık, Barış Boyraz, Nuri Akman, Cemal Turan, Şükrü Yıldız, Elif Sonzamancı ve İbrahim Yannis Vasilis ile SYKP Kurucu Başkanı Tuncay Yılmaz, Avrupa’da yayın yapan çok sayıda sol-sosyalist dergi de bu çağrıya katılarak 18 Ocak’taki mahkeme için duyarlılık çağrısı yaptı.

Mahkemeye katılalım

Köln’de Dayanışmanın Sesi Derneği (Stimmen der Solidaritat), Türkiye’deki siyasi tutsaklar, gazeteciler ve tutuklu Alman vatandaşlarına özgürlük talebiyle 103. Adalet Nöbeti’nde Piroğlu’nun davasına katılım çağrısı yapıldı. Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Sırbistan’da bulunan Ecevit Piroğlu Türkiye’ye iade edilmeye karşı karşıya olduğunu ifade ederek ve 18 Ocak’ta görülecek mahkemeye duyarlılık çağrısı yaptı.

İadesi durdurulmuştu

Gezi Direnişçileri’nden ve Rojava’da DAİŞ’e karşı savaşanlardan Ecevit Piroğlu, Haziran 2021’de Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gözaltına alınarak tutuklandı. Piroğlu bu  hukuk dışı muameleyi protesto etmek ve serbest bırakılması talebiyle 2 Haziran 2022’de başladığı süresiz açlık grevini temyiz mahkemesinin iadeyi durdurma kararı sonrası 17 Ekim’de sonlandırmıştı.

Kaynak: https://www.ozgurpolitika.com/haberi-piroglunu-serbest-birakin-172209

 

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir