Süryani köyünde ağaç kıyımı

ŞIRNAK – Silopi ilçesine bağlı Süryani köyü Hesana’da kule yapılacağı gerekçesiyle askerler gözetiminde dün başlatılan ağaç kıyımı sürerken, askerlerin yurttaşlara, “İster kabul edin ister etmeyin ağaçları keseceğiz” dediği belirtildi.
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Süryani köyü Hesana’da askerler gözetiminde dün başlatılan ağaç kıyımı sürüyor. Cudi Dağı’nın Silopi yamacına bakan tarafında kalan Hesena köyü, 90’lı yıllarda “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılmıştı. Burada yaşayan Süryaniler de Avrupa’nın farklı kentlerine göç etmek zorunda kalmıştı. 2000’li yıllarda tekrar topraklarına dönen Süryaniler, kendilerine yeni bir yaşam kurdu.
KULE VE YOL
Köyün girişinde kurulan karakol nedeniyle giriş çıkışlar, sürekli kontrol edilirken, yüksek kesimlerde de asker ve korucular için kule yapımına başlandığı öğrenildi.
‘BAŞKA MUHTARA İMZALATIP KESERİZ’
Yapılacak kule ve kulelere gidecek yollar nedeniyle bölgede ağaç kıyımı başladı. Köylülere ait arazilerde bulunan ağaçların da kesildiği belirtilirken, durumu kabul etmeyen yurttaşlara askerlerin, “İster kabul edin ister etmeyin, gerekli evrakları muhtarınız imzalamasa da başka bir muhtara imzalatıp ağaçları keseceğiz” dediği aktarıldı.
Cudi Dağı eteklerinde bulunan Hesena’da ağaç talanı ihalesini Uludere ilçesinin Şenobası’nda yaşayan Şehmus Babat isimli şahsın aldığı öğrenildi.
İki gündür kesilen binlerce ağaç, köyün alt tarafındaki tarlalarda toplanılıyor.

 

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir