Kosova-Sırbistan gerilimi: Priştine yeni sınır kurallarını erteledi

Sırbistan ile yaşanan gerilimin ardından Kosova hükümeti, yeni sınır kurallarını bir ay erteleme kararı aldı

ABD’nin Kosova büyükelçisi Jeffrey Honevier ile yapılan bir görüşmenin ardından Kosova hükümeti, yeni sınır kurallarının yürürlüğe girmesini bir ay erteledi.

Yeni kuralların bu pazartesi yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Sözkonusu kurallar, Kosova’ya Sırp kimlik kartıyla giren herkesin ülkedeyken geçici bir belgeye sahip olmasını sağlıyor.

Priştine ayrıca Kosovalı Sırplara araçlarındaki Sırp plakalarını Kosova Cumhuriyeti plakalarıyla değiştirmeleri için iki ay süre vermişti.

Başbakan Albin Kurti pazar günü yaptığı açıklamada, yeni kuralların Sirbistan’ın 2008’de bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı tanımamasına bir karşılık teşkil ettiğini belirtti.

Priştine’nin getirdiği tedbirler pazar günü Sırpların çoğunlukta olduğu ülkenin kuzeyinde, sert gerilimlere neden oldu. Kosova polisi, kendilerine ateş açıldığını, yaralanan olmadığını duyurdu. Sırbistan’a giden yolların üzerinde barikatlar kurulurken, her iki geçiş ulaşıma kapatıldı.

Kosova hükümeti yaptığı yazılı açıklamada Pazartesi itibariyle tüm barikatların kaldırıldığını ve tam hareket özgürlüğünün geri getirildiğini bildirdi.

Kosovalı Sırplar, Priştine’nin otoritesini ve Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor. Sırplar mali açıdan bağımlı oldukları Belgrad’a sadık kalıyor.

ANFNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir