Pakistan’da ölü sayısı 1061’e çıktı

Pakistan’da haziran ayında başlayan muson yağmurlarının yol açtığı sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 1061’e çıktı.

Pakistan Ulusal Felaketleri Yönetim Kurumu (NDMA) tarafından verilen yeni bilançoya göre son 24 saat içerisinde 28 kişi daha sel felaketlerinin kurbanı oldu.

NDMA, ülkenin kuzeyindeki dağlık alanlarda bulunan ücra köylere henüz ulaşılamadığını belirterek bilançonun daha da ağırlaşabileceğini kaydetti.

Açıklamada muson yağışlarının yol açtığı sel felaketlerinde ölü sayısının en az 1061’e çıktığı ifade edildi.

Yetkililere göre 1 milyona yakın ev yıkıldı veya ağır hasar gördü.

NDMA, ekilebilir 80 bin hektarı aşkın arazinin tahrip olduğunu, 3 400 kilometreyi aşkın yolun zarar gördüğünü ve 157 köprünü sel felaketlerinde yıkıldığını kaydetti.

Genelde hazirandan eylüle kadar süren muson yağmurları, tarlaların sulanması ve su kaynaklarının yenilenmesi için büyük önem taşıyor.

Ancak her yıl beraberinde ağır dramlar ve yıkımlara yol açıyor. Bilançonun ağır olması da özellikle kırsal alanlarda evlerin sağlam olmaması ve alt yapı yetersizliğinden kaynaklanıyor.

Pakistan’ın yakın tarihinin en yıkıcı sel felaketleri 2010 yılında yaşanmış, ani bir şekilde yükselen sular ülkenin beşte birini sular altında bırakmıştı. Felakette 1800 dolayında kişi hayatını kaybetmiş, ülke nüfusunun yüzde 10’una denk gelen 20 milyonu aşkın kişi etkilenmişti.

Pakistan iklim değişiklikleri karşısında son derece savunmasız olan ülkeler arasında yer alıyor. Sivil toplum örgütü Germanwatch tarafından yapılan bir araştırmaya göre aşırı meteorolojik olayların en fazla tehdit ettiği ülkeler sıralamasında 8’inci sırada yer alıyor.

ANFNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir