10 yıl sonra kanala bırakılan su tarlaya ulaşamadı!

URFA – Karaköprü’nün Cilman Mahallesi’nde 10 yıl önce yapımı tamamlanan kanallara 3 ay önce verilen su, betonlardaki çatlak nedeniyle kesildi. Çiftçiler, ektikleri ürünlerin kuruduğunu söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 2009 yılında Urfa’ın Karaköprü ilçesine bağlı Cilman (Akziyaret) Mahallesi’nde su kanallarının inşasına başladı. 3 yıl sonra yapımı tamamlanan kanallar açılışı, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2012 yılında yapıldı. Ancak Erdoğan’ın faaliyete geçmesi yönünde talimat vermesine rağmen kanallara 10 yıl boyunca su verilmedi. Bölge sakinlerinin eylemleri ve tepkilerinin devam etmesi üzerine yaklaşık 3 ay önce kanallara su verildi.

Yıllar sonra su verilmesi üzerine bu kez de kanalın betonları çatlamaya ve dökülmeye başladı. Bunun üzerine çatlayan yerlerin onarılması için sular bir kez daha kesildi. Bu durum mahalle sakinlerini bir kez daha hayal kırıklığına uğrattı. Atatürk Barajı gölüne 8 kilometre, Urfa kent merkezine ise 15 kilometre uzaklıkta bulunan 400 haneli mahallede su sorununun bir türlü çözülmemesi, yurttaşların geçim kaynağı olan tarımdaki verimin düşmesine neden oluyor. Aynı zamanda mahalle sakinlerinin masrafını da katlıyor.

KÖYLÜNÜN SEVİNCİ 3 AY SÜRDÜ

Uzun yıllar tarımla uğraştıktan sonra “zarar etme ihtimaline” karşı üretimi bıraktığını belirten çiftçilerden Abdullah Ay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açılış ve verilen sözlere işaret ederek, “Bozova 2’nci Kısım Sulama Çalışmaları 2009’da başladı ve 2012’de teslim edilmesi gereken kanalımız 10 yıl geçmesine rağmen teslim edilmedi” dedi. Tepkileri üzerine 3 ay önce suyun verildiğine dikkat çeken Ay, “Üreticiyi heyecanlandırdılar. Tamam dedik, suyumuz artık geliyor. Ama çeşitli yerlerde betonun su kaçırması ve sağlam olmaması sonucu tekrar suyumuz kesildi. Sulu ekim yapamıyoruz. Kuru tarımdan da hiçbir şey kazanamıyoruz. Çiftçiler tamamen mağdur. Bu topraklarda her tarafın yeşil olması gerekirken her yer toz toprak” diye konuştu.

MASRAF KATLANIYOR

Su sıkıntısı nedeniyle tarlasındaki ürünlerden yeterli verim alamadığını belirten Halil Karaca, 3 çocuğunun olduğunu ve geçimlerini topraktan kazındıklarını aktardı. Su yetersizliği nedeniyle birçok kez sondaj yöntemiyle su bulmaya çalıştıklarını ve bunun da masraflarını katladığını ifade eden Karaca, verimin azalması ve üretim alanında harcadıkları paraya ek olarak su masraflarını da karşılamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Karaca, “Bağ fıstık diye bir şey kalmadı. Suyun gelmesini bekliyoruz. 40 dönümlük arazim var, yüzde 100’ü bundan etkileniyor. Kuraklığın da eklenmesiyle 4 senedir fıstık yüzü görmedik. 4 sene önce 5-6 ton fıstık verdi. 4 senedir de hiç vermiyor. Yani her yıl 5-6 tonluk fıstık parası zarar ediyorum. 2022 yılına geldik. Kanalda bir gün su bırakıyorlar ikinci gün patlıyor” şeklinde konuştu.

SU NE ZAMAN GELECEK?

Geçimini tarımla sağlayan bir başka çiftçi Mahmut Sürmeli ise, verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. Sürmeli, “2015’te geliyor’ dediler, sonra 2016 ve 2017 derken bu seneler bitmedi. Bu çok mu zor? Bunun takipçisi olacağız. Buğdaylar, arpalar tarlada kaldı. Gübre pahalı, mazot 25-30 liraya çıktı. Bu su ne zaman gelecek?” diye sordu.

Hacı Kılıç da kanala su verilmemesinin sadece tarımı değil, hayvancılığı da olumsuz etkilediğini belirtti. Kılıç, sorunlarının çözülmesi için çağrıda bulundu.

MA / Ceylan Şahinli

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir