Denizli’de 30 köy kömür ocağı tehdidi altında

DENİZLİ – Halkın tepkisiyle termik santral projesinin durdurulduğu Denizli’nin Tavas ilçesinde, şimdi kömür ocağı için harekete geçildiğini belirten Ekolojist Ayşe Hazer, 30 köyü etkileyecek bu projenin hayata geçirilmesi durumunda tarımın biteceği uyarısında bulundu.

Ege Bölgesi, jeotermal, termik santraller, taş ocakları ile madencilik alanında altın ve nikel madenciliği gibi kimyasal ve metalik madencilik uygulamalarının yarattığı ekolojik tahribatlarla yok ediliyor. İktidarın enerji politikalarından kaynaklanan tahribattan nasibini alan kentlerden biri de Denizli. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 2022 verilerine göre, yaklaşık 70 aktif maden ocağının bulunduğu kentte yeni maden ocakları yapılmak isteniyor. Son 2 yılda onlarca maden sahası ihalesinin açıldığı kentte, Tavas ilçesinin Avdan Mahallesi’nde de kömür ocağının kurulması planlanıyor.

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Proje kapsamında Tavas ilçesinde 3 milyon 764 bin metrekarelik alan için acele kamulaştırma kararı, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 14 Ocak’ta Resmi Gazete de yayımlandı. Avdan Mahallesi’nde yıllık 2 milyon ton kömür çıkarılması planlanıyor. Acele kamulaştırma kararını yargıya taşıyan köylüler, davanın Danıştay’da sonuçlanmasını beklerken, Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. kapasite artırımı yapmak için çalışmalara başladı. Mahallede 2020 yılında 639.689 hektar alanda planlanan termik santral projesi, köylülerin ve bölge halkının tepkileri nedeniyle durduruldu. Erdoğan’ın acil kamulaştırma kararıyla birlikte çalışmaları başlatılan kömür ocağının, askıya alınan termik santral için ön çalışma olabileceği şüphelerini artırdı.

30 KÖYÜ ETKİLEYECEK

Başlıca geçim kaynağı tarım olan (zeytin, tütün, üzüm, mercimek, şeker pancarı, elma, kavun ve karpuz üretiliyor) ilçede, çalışmaları başlatılan kömür ocağı ekolojik tahribatın yanı sıra halkın geçim kaynaklarını da etkileyecek. Avdan Mahallesi’nde yapılmak istenen kömür ocağına ilişkin konuşan Büyük Menderes Ekoloji Derneği Başkanı Ayşe Hazer, “Bahsi geçen ruhsat yerleri sadece Avdan’ı değil 30’a yakın köyü etkileyecek” dedi.

‘EKOLOJİK YIKIM DEMEK’

Kömür ocağının doğada ciddi tahribatlar yaratacağını vurgulayan Hazer, “Buradan kömür alınması başlı başına bir ekolojik yıkım. Uzmanlar buradan çıkan kömürün verimli olmadığını söylüyor. Peki, neden bu kömür ısrarı? Kömür projesi bu işin farklı noktalara evrileceği düşüncesini oluşturuyor. Bu durum bizde daha önce yapılmak istenilen termik santralin alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığını düşündürüyor” dedi.

‘TARIM BİTECEK’

Çalışmaların genişlemesi halinde kamyonlarla taşınan kömürün ciddi bir araç trafiğine neden olacağını söyleyen Hazer, bu sürede oluşacak tozun da insan sağlığını etkileyeceğini aktardı. Hazer, yaşanılacak olası tahribatlara şöyle dikkati çekti: “Yer altı sularına müdahale olacak. Bu durum ciddi bir ekolojik tahribata neden olacak. Toprağın verimi ortadan kaldırılacak. Zaten mevcut durumda acele kamulaştırma ve tozdan dolayı hasat alamıyoruz. Özel mülke ait sınırlara da rivayet edilmiyor. Bundan sonra hiç tarım yapma şansımız olmayacak.”

‘BİRLİKTE KARŞI ÇIKMALIYIZ’

Hazer, şöyle devam etti: “Avdan, Denizli’nin hemen dibinde. Yaratılacak tahribat Denizli kent merkezini de etkileyecek. Hepimizin yaşam hakkı söz konusu. Avdan halkının yalnız olmadığını göstermemiz gerekiyor ve bu sorunun bir parçası olduğumuzun farkında olmamız gerekiyor. Bu nedenle herkesin Avdan halkına destek vermesi gerekiyor.”

MA / Delal Akyüz

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir