Dersim’de doğa talanına karşı açıklama

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Munzur Koruma Kurulu ile Dersim Kültür ve Doğa Derneği maden arama adı altında gerçekleştirilen doğa talanına tepki gösterdi.

Açıklama öncesi konuşan Dersim Kültür Derneği Başkanı Veli Akyol, Dersim’de maden şirketlerinin doğasına yönelik saldırılarına karşı mücadele yürüyeceklerini ifade belirterek, “Madenlerle birlikte Dersim doğası yok edilmek isteniyor. Doğanın yok edilmesi demek yaşam alanlarımızın yok edilmesi, doğada bizimle birlikte yaşayan diğer canlıların da yok edilmesi isteniyor. Başta biz Dersim Kültür Derneği olarak ve Dersimliler olarak bu saldırıya karşı mücadele yürüteceğiz” dedi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Macoğlu da, “Dersim’de yoğunlaşan maden aramalarının Dersim’in doğasına yönelik bir doğa talanının olduğunu bu durumun zamanla yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı yok edeceğini buna karşı mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

Açıklamayı DEDEF Yönetim Kurulu üyesi Ali Rıza Bilir okudu. Dersim coğrafyasında yıkım ve talan hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Bilir, “Dersim’de son dönemde çok sayıda şirket 56. bin hektarlık alanda madencilik faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Başta altın madeni olmak üzere, ağır metal maden faaliyetleri genişleyerek devam ediyor. Yetkililerin gözetimi ve denetimi altında olduğuna inandığımız bu şirketler doğamıza zarar vereceği gibi zararın tehlike boyutu da büyük olacaktır. Bölgemizin bu kadar geniş kapsamlı yıkım projelerinin kuşatması altına alınmış olması tesadüfü değildir, tamamen bilinçli ve organizeli gelişmelerdir. Güvenlik tedbirlerinin en üst seviyede olduğu Dersim’de, birçok maden şirket temsilcisinin köylülerin arasında rahat bir şekilde dolaşmalarının bir anlamı olmalıdır” dedi.

Dersim’de yıllardır kaçak yollarla sürdürülen maden çalışmalarına her geçen gün yeni maden sahaları eklendiğine dikkat çeken Bilir şöyle konuştu:

“Bir kez daha belirtmek istiyoruz ki doğamızın talan edilmesine, insan hayatına neden olacak olan bütün gelişmelere ve bölgemizin eko sisteminin bozulmasına asla izin vermeyeceğiz. Maden şirketlerinin bölgemizde yürütecekleri her türden faaliyetin karşısında olacağız ve bu tür faaliyetlere asla izin vermeyeceğiz. Bölge halkının topraklarını satın aldık gibi yalan ve hileli yaklaşımları iyi biliyoruz. Halkımızı her türden kirli ve dejenere algı siyasetine karşı, birlik olmaya çağırıyoruz. Bu topraklar bizim. Topraklarımızın kirletilmesine izin vermeyelim yaşam alanlarımızı koruyalım sahip çıkalım.”

Özgür Gelecek

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir