HES yoksa beton var: Arhavi’de DSİ derelere beton döküyor

Artvin’in Arhavi ilçesindeki Pilarget Vadisi’ne HES yapılmasına izin vermeyen köylüler, DSİ tarafından vadideki derelerin zeminine beton dökülmesine tepki gösterdi

Artvin’in Arhavi ilçesi Pilarget Vadisi’ndeki dereler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından beton kanallar içerisine alınmak isteniyor.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın haberine göre 2019 yılında Pilarget Vadisi’nde yapılmak istenen Saka I ve Saka II Hidroelektrik Santrali (HES) projelerinin iptali için dava açan ve “ÇED gerekli değildir” kararını iptal ettiren köylüler, bu kez de ıslah çalışması adı altında derelerin zeminlerine beton dökülmesine tepki gösteriyor.

Köylüler derelerin beton kanallar içerisine alınarak doğal yaşamın yok edileceğini belirtiyor. Bölgede yapılacak olan dere ıslah çalışmaları için DSİ’yi defalarca uyardıklarını dile getiren Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurtoğlu, dere yatağında bulunan kayaların kırılarak yerine beton döküldüğünü söyledi.

“HES’lerin ve madenlerin önü açılıyor”

Bölgedeki bazı köylerde heyelan olduğu için köylülerin mağdur olduğunu ifade eden Kurtoğlu şunları söyledi:

DSİ’nin yaptığı bu çalışma vahşi bir çalışmadır. Burada ne bir balık ne de bir böcek kalır. Tabiatla ilgili hiçbir şey kalmaz. Bu hizmet değil vahşi bir çalışmadır. Doğa ile böyle mücadele edilmez. 1800’lü yıllardan kalma tekniklerle bu çalışma olamaz. Biz lokal taş duvar dedik, bu lokal değil tamamen vahşice doğayı katletmektir. Bu tarz çalışma HES’lerin ve madenlerin önünü açma çalışmasıdır.

ARTVİN

Yeni Yaşayam Gazetesi

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir