Kemal Kurkut Turnuvası’na katılan gençler: Farkındalık oluşuyor

ŞIRNAK – Silopi’de devam eden Kemal Kurkut Futbol Turnuvası’na katılan gençler, turnuvada verilen mesajlara dikkat çekerek, “İnsanlarda farkındalık oluşuyor. Örneğin şu an dağlarımızda ağaçlarımız kesiliyor. Dikkatler buraya çekiliyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Gençlik Meclisi ve Silopi Belediyesi ortaklığında bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Geleneksel Kemal Kurkut Futbol Turnuvası tüm coşkusuyla devam ediyor. “Uyuşturucuya, fuhuşa ve asimilasyona karşı bağımlı olama, özgür ol” şiarıyla düzenlenen turnuvada bu yıl tam 77 takım mücadele ediyor. 2 buçuk ay sürecek olan turnuvada, ilk grup maçları sonlandı.
Silopi Belediyesi Spor Tesisleri’nde oynanan maçlar öncesinde halı sahaya “Girêdayî nemine, azad bijî”, “Li hember qirkirina xwezaya Cudî bêdeng nemine û li axa xwe xwedî derkeve” ve “Mor renklerimizle yeşil sahalardayız” pankartları asıldı. Müsabakaya çıkan takımlar da, “Şırnak’ta doğa katliamına hayır! Ji komkujiya xwezayê ya li şirnexê re na!”, “Kadına şiddete hayır” ve “Sakine Kültür ölümsüzdür” pankartlarını taşıdı.

Maçları başta gençler olmak üzere yüzlerce yurttaş izledi. Maçları izleyen yurttaşlar, yüzlerce gencin bu turnuva sayesinde bir araya geldiğini ve toplumsal olaylar noktasında da hem yurttaşlarda hem de gençlerde bir duyarlılığın açığa çıktığına dikkat çekti.

TOPLUMSAL TEPKİ

İzleyicilerden Muhterem Elçi (22), düzenlenen turnuvanın önemine dikkat çekerek, yüzlerce gencin bu vesileyle bir araya geldiğini ve tanıştığını söyledi. Elçi, “Fuhuş ve uyuşturucunun zararlarına karşı pankartlar asılmış. Yine anadilin önemini vurgulayan pankartlar var. Buraya gelen herkes bunları okuyor ve bu konularda düşünmeye başlıyor. İnsanlarda farkındalık oluşuyor. Örneğin şuan dağlarımızda ağaçlarımız kesiliyor. İnsanların dikkati buraya çekiliyor. Burada buluşan gençler bunun üzerine konuşuyor. Herkeste buna karşı duyarlılık oluşuyor. Yine toplumsal bir tepki açığa çıkıyor” dedi.

Turnuvada özellikle anadilin önemine de dikkat çekildiğini ifade eden Elçi, “Dilimiz varlığımızdır. Dilini kaybeden kendini kimliğini yitirir. Bunun için burada dilin önemine dikkat çekilmiş. Gençler bu konuda bilinçleniyor. Eğer bu spor etkinliği olmasaydı bu kadar genç ya kıraathanelerde okey oynayacaktı ya sosyal medya mecralarında vakit öldürecekti ya da kötü alışkanlıkların peşine düşecekti” diye konuştu.

‘KEMAL KURKUT KİM?’ DİYE SORUYORLAR

Turnuvanın Kemal Kurkut adına yapılmasının ayrı bir öneminin olduğunu vurgulayan Elçi, “Bu turnuvanın adını duyan herkes önce ‘Kemal Kurkut kim’ diye kendine soruyor. Bu sayede onun kim olduğunu ve nasıl öldürüldüğünü bir kez daha hatırlıyor. Böylelikle onu unutmuyoruz ve yeni büyüyen gençler de yaşananı öğrenmiş oluyor” diye belirtti.

‘HALKIMIZIN GELECEĞİYİZ’

“Hani kablo hani pano” adında kurdukları takımla turnuvaya katılan Diyar Üzen (21) ise, “Bu turnuvada bilinçlendirme yapılıyor. Bu turnuvanın amacı özellikle gençleri madde bağımlılığından uzaklaştırma ve bunun hakkında bilinçlendirmektir. İnsana zarar veren her şeyden uzak durmalıyız” şeklinde konuştu.

BİRLİK DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Bir diğer oyuncu olan Serhat Orak (21), “Gençlerimiz uyuşturucu, fuhuş gibi kötü alışkanlıkların içine düşerse dilini de kültürünü de unutacaktır. Geçmişte bu kötü alışkanlıklar bizim toplumumuzda yoktu. Bunun yaygınlaşmaması gerekiyor. Tüm bunlara karşı birlik olmamız ve bunun yayılmasını engellememiz gerekir. Bu turnuva ile yüzlerce genç yan yana geldik. Kendi dilimiz ve kültürümüzle kaynaşıyoruz. Bu tarz buluşmalar diğer gençlerle kaynaşmamızı sağlıyor. Birlik olunca toplumumuzu da doğamızı da savunabiliriz” dedi.

Gecen sene düzenlenen turnuvaya yaşının tutmaması nedeniyle katılamadığını fakat bu yıl heyecanla turnuva başvurusu yaptığını anlatan Barış Çağatay (17) da, “Bu yıl tekrar düzenlenince takımımla katıldım ve ilk maçımızı da galibiyetle sonuçlandırdık. Burada yüzlerce insan var. İlk defa bu kadar kalabalık bir kitlenin karşısında oynuyorum. Diğer mahallelerde yaşayan gençlerle tanışıyoruz. Bir dayanışma var. Eğer bu turnuva olmasaydı bu kadar insanla bir araya gelemezdik” şeklinde konuştu.

TOPLUMSAL DAYANIŞMA

Tekerlekli sandalyesi ile turnuvada mücadele eden takımları izlemeye gelen Mehmet Tansık (29), turnuvanın gençler için çok faydalı olduğunu söyledi. Bu turnuva kapsamında gençlerde farkındalığın ve bilincin arttığına dikkat çeken Tansık, devamla şunları söyledi: “Herkesin kendini savunması ve fuhuş, uyuşturucuya karşı durması gerekiyor. Aynı zamanda bu konuda toplumsal dayanışmayı daha da güçlendirmesi gerekiyor. Bu turnuva gençleri spora teşvik ediyor. Ben de onları izliyorum. İnsanlarla kaynaşıyorum. Sosyal bir aktivite oluyor.”

MA / Ömer Akın

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir