Ağız içi aramayı kabul etmeyen tutuklular hastaneye götürülmüyor

ŞIRNAK – Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular, ağız içi arama dayatmasını kabul etmedikleri için hastaneye götürülmediklerini aktararak, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.

Türkiye ve bölge cezaevlerinde hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Nisan 2022 verilerine göre 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu bulunuyor. Bu hasta tutuklulardan biri olan ve şuanda Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kerem Ayas (23) ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevi yönetimi tarafından kendilerine ağız içi arama dayatıldığını ve bunu kabul etmedikleri için hastaneye götürülmediklerini aktardı. Ayas, duyarlılık çağrısında bulunarak koğuşta bulunan ve durumu ağır olan hasta tutukluların bu nedenle tedavi edilmediğini belirtti.

‘HASTANEYE GÖTÜRÜLMÜYORLAR’

Ayas’ın annesi Leyla Ayas, cezaevlerinin farklı arama yöntemleri gerekçe göstererek çocuklarına işkence yaptığını söyleyerek, “Oğlum 7 yıldır cezaevinde. Tutuklandığında Şırnak Cezaevi’ne götürüldü. Ardından oradan Adıyaman, Ankara, Ordu ve en son da Giresun’un Espiye L Tipi Kapalı Cezaevine sevk edildi. Oğlumun durumu iyi değil ve hasta. Sırtından rahatsız. Hastaneye gitmek istiyor ama cezaevi yönetimi tarafından onlara, ‘ağız içi arama’ dayatması yapılıyor. Onlara, ‘ağzınızı açmazsanız sizi hastaneye götürmeyeceğiz’ diyorlar. Oğlum beni aradı ve ‘biz ağzımızı açmak istemiyoruz. Ağzımızda ne var ki açalım?’ dedi. Koğuşta bulunan birçok arkadaşının durumunun kritik olduğunu ve hastaneye götürülmesi gerektiğini söyledi. Ama bu uygulamayı kabul etmedikleri için hastaneye götürülmüyorlar. Durumları iyi değil. Hastanede tedavi altına almalarını istiyoruz. Zaten cezaevindeler neden bu zulmü yapıyorlar?” diye tepki gösterdi.

‘AĞIZLARINDA NE OLABİLİR?’

Anne Ayas, çocuklarına dayatılan bu uygulamanın insanlık dışı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hiç kimse bu uygulamayı kabul etmez. Oğlum tutuklandığında daha 16 yaşındaydı. Hiçbir suçu yoktu. Kanunlara göre de 16 yaşında olan biri daha çocuktur ve ona göre yargılanması gerekiyor. Ama adalet olmadığı için tutuklandı ve üstüne de 15 yıl hapis cezası verdiler. Bu adaletsizliktir, hukuksuzluktur. Bugüne kadar cezaevinde birçok cenaze çıktı. Cezaevlerinden cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Hasta tutuklular bırakılmalıdır. Onların ağzında ne olabilir ki bu zulmü yapıyorlar? Bu kabul edilecek bir durum değildir. Bir an önce hastanede tedavi altına alınmalarını ve bu uygulamaya son vermelerini istiyoruz.”

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir