AKP’nin gençlik kampı ve Kerbela projesine tepki: Bizi içten vurabilmenin projesi

PİRHA-AKP hükümeti tarafından yapılacağı belirtilen Hacıbektaş Gençlik Kampı ile 300 dede için Kerbela gezisiyle ilgili olarak konuşan AKD Altınoluk Şubesi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Zeynel Karahan, “Baktılar ki Aleviler örgütlenmeye, Alevi gençliği uyanmaya başladı. Bunu engellemek için böyle bir yönteme başvurdular. Bizi içten vurabilmenin bir projesidir bu” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Altınoluk Şubesi Ekoloji Meclisi Sözcüsü Zeynel Karahan, üç bakanlık tarafından organize edilen Hacıbektaş Gençlik Kampına ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu. Karahan ayrıca 300 dede için yine iki bakanlığın finanse edeceği belirtilen Kerbela gezisine dair konuştu. İki programa da tepki gösteren Karahan, “Bizi içten vurabilmenin bir projesidir bu” diye konuştu.

“ALEVİLERİN ÖRGÜTLENDİĞİNİ GÖRENLER ‘DUR’ DEMEK İSTİYOR”

Sözlerine “Alevilere yönelik olarak yüzyıllardan beri asimile edebilmenin bütün silahlarını kullandılar. Ve kullanmaya devam ediyorlar” diyerek başlayan Karahan, Alevi örgütlülüğünün siyasi iktidar tarafından hedef alındığını söyledi. Karahan şöyle devam etti:

“Bugüne kadar biz Alevi olduğumuzu dahi dile getiremiyorduk. Sonra baktılar ki Aleviler örgütlenmeye, toplanmaya başladılar. Alevi gençliği uyanmaya başladı. Alevi kadını, “kadın” olduğunu anlamaya başladı. Özgürlüklerin kadınların yaşantısından geçtiğini kavramaya başladı. Bu kavramadan dolayı da egemen sınıflar, yüzyıllardan beri olduğu gibi şimdiki iktidar da bu sefer ne yapmaya başladı? Dedi ki “Biz bunları engellemeliyiz. Biz bunları yollarından saptırmalıyız.” Onun için ne yaptılar? Cemevlerine ibadethane olmaktan çıkarıp yani Alevilerin ibadet edeceği bir yer değil; İslam ideolojisine uygun olarak Sünnileştirebilmenin, asimile edebilmenin bir yolu olarak böyle bir yönteme başvurdular.

“ALEVİ GENÇLİĞİNİN DÜNYA ÇAPINDAKİ DUYARLI VE KARARLI ÖRGÜTLENMESİNİ GÖRDÜLER”

Şimdi gençlik kampları kuruyorlar. Gençlik kampları neden? Çünkü gençlik uyandı. Uyanan gençlik, sorgulayıcı, savaşan bir gençliktir. Artık dünyayı değiştirebilecek kadar etkin ve başarılı bir gençliktir. O zaman “biz bu gençliği bundan koparmalıyız” dediler. İki türlü yöntemi var. Birincisi bunları susturabilmek, hapishanelere doldurmak. “Konuşma gençlik, sus” dediler. Ama ne sustular, ne de durdular. Ve hızlı bir şekilde yayılmaya başladılar. Örgütlenmeler, Türkiye çapında değil, dünya çapında da Alevi gençliğinin çok daha duyarlı, azimli, kararlı bir şekilde mücadeleye sahip olduğunu gördükleri için “dur” dediler. Şu anda da gençlik kamplarını oluşturdular.”

“CEMEVLERİ ARACILIĞIYLA ALEVİ DERNEKLERİNİ PASİFİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Karahan, tarihteki Alevi katliamlarını da hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Bu gençlik kampları esas itibariyle Sünnilerle birleştirilmeye çalışan, asimile edilmiş olan bir gençlik kısmını yakalamaya çalışıyorlar. Bunlar yeni bir örgütlenme biçimidir. Bizi içten vurabilmenin projesidir bu. Daha önce Maraş’ta, Sivas’ta yaktılar. Çorum’da, Malatya’da katlettiler. Ama dediler ki “Durmuyor bu gençlik. O zaman biz ne yapalım? Bunları asime edelim. Bunların saçlarını yanaklarını okşayalım. Bunlara güzel vaatlerde bulunalım. Öksü otu dediğimiz bir ot vardır. Öksü otunun içine sahte bir kuş koyarlar. Bütün kuşlar o sese gelir. Yapışıp kalır. Bir daha kurtulamaz. Çırpınarak ölürler. Dolayısıyla gençliğimizi böyle yapmak istiyorlar. Bunun için de bu birinci aşamaya “dur” demek, kabul etmemek lazım.

İkinci olarak ise muhtarları vs. toplamaya çalışıyorlar. Veya ona benzer kanaat önderlerini etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Bunlardan en iyisini ve başarılısını cemevleri aracılığıyla yapıyorlar. Alevi derneklerini pasifize etmeye çalışıyorlar. Alevi dernekleri pasifize olursa biliyorlar ki yarın bir gün herhangi bir saldırı yaptıklarında karşılarında durabilecek insan kalmayacak. Onlara hizmet etsin, kul olsunlar diye uğraşıyorlar. Biz kul olma politikasına karşıyız. Kul olmaya karşı insanları örgütlendirmek, bilinçlendirmek zorundayız.”

“BU SORUN ALEVİ DEĞİL İNSANLIK SORUNUDUR”

“Bu sorun Alevi sorunu değil” diyen Karahan, Alevi akademisi kurulması gerektiğini kaydetti. Karahan, “Bu bir insanlık sorunudur. Alevilik demek insanlık demektir. Doğanın ve yaşamın kendisi demektir. Dolayısıyla gençliğimizi bunlar eğer elimizden alırlarsa bilin ki yarın bir gün çok büyük karanlık günler bizi bekliyor demektir. Bunlara biz asla izin vermeyeceğiz. Vermemek gerekir. Bu da size düşüyor. Hayata hayat katan, hayatı anlamlaştıran medya ayaklarımızı gerçekten ön plana çıkarmak lazım. Onlarla programlar yapmak lazım. Yeni nesli anlatmak lazım.

“ALEVİ AKADEMİSİ AÇILMALI”

Mesela Alevi Akademisi açmak gerekiyor. Alevi akademisi açılabilirse buradaki yeni nesil daha bilinçli, daha donanımlı, daha felsefi olarak dünyayı yorumlama şansına sahip olur. Onun için de gençliğin örgütlenmesi gerekiyor. Tek çatı altında birleşmesi gerekiyor. Şu anda birkaç tane kendine “Alevi” diyen ve proje olan dernekler var. Bu projeler aracılığıyla etkisiz hale getirilmeye yönelik çalışmalar var. Biz buna izin vermeyeceğiz. Onun için Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği bu konuda örnek çalışmalar yapıyor. Siz de bunun en önemli yapı taşlarından birisiniz” ifadelerini kullandı.

Barış KOP – Berfin YILDIZ / BALIKESİR

PİRHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir