Kobanê Davası: Bizden örgüt üyeliği çıkaramazsınız

ANKARA – Kobanê Davası’nda konuşan HDP eski MYK üyesi Bircan Yorulmaz, “Bizden örgüt üyeliği çıkaramazsınız. Benden çıkarabileceğiniz tek şey HDP kurucusu olmamdır. Bundan da ceza verecekseniz onur duyarım” dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 15’inci duruşması, 6’ıncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülüyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına çok sayıda avukat, izleyici ve HDP milletvekilleri katıldı.

Savcı tutukluluğun devamını istedi

Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Duruşma, kimlik tespitinin ardından gelen evrakların okunmasıyla başladı. Evrakların okunmasının ardından iddia makamı mütalaasını açıkladı. Savcı, tutsak siyasetçiler hakkında “Suç işlediğinin kuvvetli ihtimali olduğu” gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamı yönünde görüş bildirdi.

‘Tüm tanıklar usulsüz dinlendi’

Savcılığın mütalaasının ardından söz alan eski HDP Milletvekili Nazmi Gür, mütalaaya ilişkin itirazlarını dile getirdi. Nazmi, “Biz tutuklu yargılanan herkes için yeni bir belge yok, dinlenilen tanıklardan başka. Hem iddia makamı hem biz çok farklı yerlerden bakıyoruz. Mahkemenin dinlediği tüm tanıklar usulsüz dinlendi. Usulsüz dinlenen tanıklar mütalaaya dahil edildi. Tanıklar birbirini çürüten iddialarda bulundu, beyanlar soyut beyanlar. Hiçbir tanığın doğrudan bilgisi, görgüsüne dayanmıyor. Yargılamanın omurgasını oluşturan tanıklar çelişkili ifadeler verdi ama iddia makamı bu ifadeler üzerinden bizim tutukluluk halimizin devamına karar verdi. Tanıkların çoğu örgüt mensubu kendi ifadeleriyle bunu dile getirdiler. Kendileri kadro olmalarına rağmen yargılanmıyor, ceza almıyor. Bunların ifadeleriyle bizi suçlamak bir ayağı havada kalan saç ayağına benziyor. Bizim kadro olduğumuzu söylüyorsunuz ama kanıt, delil yok sadece yalan tanıkların ifadeleri var” diye konuştu.

‘Biz yalnız değildik ki, yanımızda devlet vardı’

Çözüm sürecindeki tüm faaliyetleri nedeniyle yargılandıklarını belirten Nazmi, “Faaliyetlerimiz suç sayılıyor ama biz yalnız değildik ki, yanımızda devlet vardı. Askeri yetkililer, bakanlar, cumhurbaşkanı, bürokratlar, milletvekilleri herkes vardı. Bizi yargılıyorsanız isimlerini saydığım herkesi yargılamanız gerekiyor. Çözüm sürecindeki faaliyetlerimizi yeniden yapmamız gerekirse yine gözümü kırpmadan yaparım. Ülkenin barışını ve huzurunu sağlamak için çaba sarf ettik. Şimdi bizi yargılıyorsunuz. Bizim suç işlediğimize dair hiçbir kanıt yoktur. Kanıt olarak sunulan tweet, vicdani bir çağrıdır” ifadelerini kullandı.

‘Bizden örgüt üyeliği çıkaramazsınız’

Ardından söz alan HDP eski MYK üyesi Bircan Yorulmaz, 22 aydır tutuklu olduğunu hatırlattı. Bircan, “Savcılık mütalaasında yeni bir şeyin olmadığını söyledi. Evet, yeni hiçbir şey yok ama hala tutukluyuz. 15 aydır yargılanma devam ediyor. Getirdiğiniz tüm tanıklar bana ilişkin bir şey söylemedi, bunun bir önemi yok çünkü amaç HDP’yi kriminalize etmektir. Esas amaç kapatma davasıdır. O davada bana siyasi yasak isteniliyor. Bana ilişkin hiçbir ifade yokken nasıl ceza vereceksiniz merak ediyorum. Her gelen tanık bir önceki tanığı yalanladı. Gül Tanrıverdi ise tüm tanıkları yalanladı. Bizden örgüt üyeliği çıkaramazsınız. Benden çıkarabileceğiniz tek şey HDP kurucusu olmamdır. Bundan da ceza verecekseniz onur duyarım. Tutuksuz yargılanan arkadaşlarımızla aramızda fark yok. Eğer varsa ortaya koyun ki ona ilişkin konuşalım” diyerek tahliye talebinde bulundu.

Ardından duruşmaya bir saat ara verildi.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir