Kuzey Doğu Suriye’de Êzidî Soykırımı anması

HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde DAİŞ’in 2014 yılında Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam protesto edildi, uluslararası kurumlara sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıldı.

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e yönelik gerçekleştirdiği saldırının 8’inci yıldönümünde Kuzey ve Doğu Suriye’nin bir çok yerin etkinlikler düzenlendi. Etkinliklerde, katliam protesto edilirken, yaşamını yitirenler anıldı. Anma etkinlikleri Kuzey ve Doğu Suriye’deki meclisler ve sivil toplum örgütleri tarafından organize edildi.

Dirbêsiyê-Şedadê

Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ve Şedadê’deki meclisler yaptıkları açıklamalarda DAİŞ’in katliamları ve Türkiye’nin gerçekleştirdiği saldırılar karşısında uluslararası güçlerin tutumuna tepki gösterildi.

Dirbêsiyê İlçe Meclisi Rustem Bekir ile PYD Eğitim Bürosu üyesi Fadil El-Hisên açıklamaları okudu. Açıklamada, “Şengal Katliamı insanlık dışı bir suçtur. DAİŞ çetelerinin eliyle binlerce çocuk, kadın ve yaşlı katledildi, toplu mezarlara gömüldü” denildi.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası topluma başta Şengal ve Maxmur olmak üzere Federe Kürdistan Bölgesi ile Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının kapatılması istendi.

Til Temir

Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir İlçe Meclisi’nin yaptığı açıklamada Eğitim Komitesi Yönetim üyesi Ehmed Heyder konuştu. Ehmed, Êzidîlerin tarih boyunca maruz kaldığı katliamlara dikkat çekerek uluslararası toplumu Êzidîler başta olmak üzere bölge halkları üzerindeki tehlikelere karşı harekete geçmeye çağırdı.

Qamişlo

Qamişlo’da Êzidî Evi üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve TEV-DEM üyeleri 12 Mart Şehitler Stadyumu’nun önünde toplanarak BM Mülteciler Komiserliği’ne doğru yürüdü.

Eylemde yapılan açıklamayı Êzidî Evi üyesi Belkîn Rustem Kürtçe, meclis üyesi Faruk Tozo Arapça okudu. Açıklamada Suriye, Türkiye ve Irak’ta özellikle terör gruplarının bulunduğu bölgelerde esir tutulan Êzidîlerin geri getirilmesi istenirken, bu konuda BM ve uluslararası toplumu sorumluluklarını yerine getirmeye çağrıldı.

Tirbesiyê-Çilaxa

Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbespiyê ve Çilaxa İlçe Meclisleri de ayrı açıklamalarla soykırımı kınadı. Tirbespiye İlçe Meclisi Eşbaşkanları Şengal halkının saldırılar karşısında yalnız bırakılmasına tepki gösterirken, demokratik özerk yönetimin kurulmasının meşru bir görev olduğunun altını çizdi.

Girkê Legê

Qamişlo Kantonu’ndaki Girkê Legê’de de halk belediyesi, komün ve meclis üyesi onlarca kişi, İlçe Meclisi önünde toplandı. Burada yapılan açıklamada Şengal Katliamı’nın insan haklarını koruduklarını savunan tüm güçler için bir utanç olduğu belirtildi. Til Berak ilçe meclis binası önünde de aynı amaçla bir açıklama yapıldı. Til Berak İlçe Meclisi Eş Başkanı Marî Xidir uluslararası toplumu Êzidî soykırımını tanımaya ve suçluları yargılamaya çağırdı.

Til Hemîs

Til Hemîs İlçe Meclisi, katledilenleri anmak için kendi binası önünde bir açıklama yaptı. Açıklamada, DAİŞ’in Türkiye KDP ve başka tarafların desteğiyle Êzidî halkını yok etmek istediği ifade edildi. Bu açıklamada da soykırım ve Şengal özerk statüsünün tanınması istendi.

Dêrik

Dêrik İlçe Meclisi önünde yapılan açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. İlçe Meclisi üyesi Omer İsamîl, katliamın amacının Êzidîlerin iradesini kırıp kimliğini baskı altına almak olduğunu söyledi. Açıklamanın sonunda Şengal ile Kuzey ve Doğu Suriye hava sahasının uçuşa kapatılması çağrısı yapıldı.

Kobanê

Fırat Bölgesi Özerk Yönetimi, yaptığı açıklamayla soykırım kurbanlarını andı. Açıklamaya Özerk Yönetim’in kurum, merkez ve komite üyesi onlarca kişi katıldı. Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Yürütme Meclisi binası önünde yapılan açıklamada Êzidîlerin değerlerine ve iradelerine saygı gösterilmesi, Êzidîlerin tarihi kimliğinin ve kadim kültürlerinin korunması çağrısında bulunuldu.

Minbic

Minbic ve Kırsal Bölgeleri Şehit Aileleri Meclisi, şehrin güneyinde bulunan Şehitlik önünde açıklamada bulundu. Açıklamada meclis üyeleri, kent halkı, DAİŞ’e karşı mücadele yaşamını yiterenlerin çocukları ve Minbic demokratik sivil örgütlerinin üyeleri hazır bulundu. Açıklamada, “Bölgesel güçler, Êzidîlerin hedef alınmasıyla Kürt halkının tarihsel köklerini yok etmek istedi. Uluslararası topluma bu katliamın ve katliamı destekleyenlerden hesap sorması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir