Öztürk: Yüzleşmenin yolu İmralı’dan geçer

DİYARBAKIR – Kılıçdaroğlu’nun Roboski’ye yaptığı ziyaretin seçim hazırlığı olduğunu söyleyen DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Helalleşme” açıklamasına dair, “Bir helalleşme ve yüzleşme olacaksa, bu İmralı’da Sayın Öcalan ile olacaktır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Aralık 2011’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 17’si çocuk 34 kişinin katledildiği Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyünde ziyarette bulundu. 4 Ağustos’ta gerçekleştirilen ziyarette, “Helalleşme” açıklamasında bulundu. Geçtiğimiz Şubat ayında bir kez daha Roboski katliamıyla ilgili “Helalleşme” açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, gittiği Roboski’de de faillerin yargılanmasına dair söz kurmadı.

Kılıçdaroğlu’nun Roboski ziyaretini değerlendiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürt sorununa dair çözüm projesi olmayan muhalefetin Kürt oylarını almak için harekete geçtiğini söyledi.

BÖLGEYE SEÇİM ZİYARETLERİ

Öztürk, seçim sathı mailine girilmesiyle CHP ve diğer muhalefet partilerinin bölge kentlerine sık sık ziyaretlerde bulunduğuna dikkat çekerek, bunun nedenine dair şunları söyledi: “AKP Kürdistan’da Kürt seçmenlerinin oyunu kaybetti. Bu ziyaretlerle ‘Biz bu oyları nasıl kazanırız’ hesabı içerisindeler.”

‘MUHALEFETİN ÇÖZÜM PLANI YOK’

Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin saldırılara karşı verdiği mücadele sonucunda AKP’nin oylarının eridiğinin altını çizen Öztürk, ancak muhalefetin Kürt gerçekliğini görmediğini ifade etti. Söz konusu Kürt sorunu olunca muhalefetin iktidarın yanında yer almaktan çekinmediğini dile getiren Öztürk, “Her gün Rojava bombalanıyor, Güney Kürdistan’ın işgali söz konusu, Türkiye’de Kürt diline yönelik saldırılar, Kürt siyasetçilere yönelik baskılar gözler önünde. Hasta tutsaklar ve infazı yakılan tutsaklar tahliye edilmiyor. Milyonların iradesini temsil eden Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit var. Tüm bunları görmek gerekiyor. Bunları bir bütünen değerlendirdiğimizde, ‘iktidar değişikliği olsun, iktidara gelelim, iktidara geldikten sonra da biz meseleleri bir şekilde çözeriz’ anlayışı var. Bu zamana yayan bir anlayıştır. Bunun birçok örneğini geçmişte de gördük, yaşadık. Onların da akıbetini iyi biliyoruz” dedi.

‘AKP GİTSİN BİZ GELELİM ANLAYIŞI’

“AKP gitsin, biz gelelim” anlayışının olduğunu ve Kürt sorunu başta olmak üzere ülkede yaşanan sorunların çözümün ortaya konulmadığını belirten Öztürk, “İktidar değişikliği eksenli, seçim endeksli yaklaşım AKP-MHP’yi ve devleti eritti. Seçimden başarılı çıkacak olan partilerin de en temel mesele olan Kürt meselesi ile ilgili somut planı olmadan, ‘İktidar değişimi olsun, biz bakarız’ yaklaşımı yüzeysel olarak kalır. Bizim de bu anlayışa karşı mücadelemiz sürecek. Hangi parti olursa olsun, geçmişin yanlışlarını devam ettirirlerse, AKP’nin akıbetini yaşarlar. Her gün yaşanan insan hakları ihlallerine, insanların katledilmesine, Rojava’nın bombalanmasına karşı bir söylem geliştirmeden, Kürdistan’a gelip helalleşmekten bahsedeceksiniz. Sayın Kılıçdaroğlu bu sözü Roboskî’de söyledi. Roboskî katliamı başta olmak üzere Dersim’den Zilan’a bütün katliamların müsebbibi, bu anlayış, bu zihniyettir. 17 bin tane failli belli cinayet var. Bu insanların çoğunun cenazesi dahi yok. Siz bunların hepsini bir kenara bırakacaksınız, ‘Yüzleşme, biz yanlış yaptık, ey Kürtler! Bu politikalar yanlış, sistemin kendisini inşa ettiği bu tekçi anlayış yanlıştır, büyük hatalar, katliamlar yapıldı’ demeden helalleşelim diyorsunuz. Bu helalleşme yüzeyseldir. Bu, günü kurtarma arayışlarıdır ve Kürt halkı şimdiye kadar buna inanmadı, bu saatten sonra da bu tür söylemlere inanmaz” diye konuştu.

ÖCALAN’IN ‘HAKİKAT KOMİSYONU’ ÖNERİSİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Hakikat Komisyonu’nun kurulması önerisini hatırlatan Öztürk, bunun için Meclis’e işaret etti. Öztürk, hakikatlerle yüzleşme sağlanmadığı sürece helalleşmenin sorunları öteleme anlamına geleceğini vurgulayan Öztürk, “Buda çözüm olmaz, olmamıştır. Yüzleşme derken, intikam duygularıyla söylemiyoruz. Sonuçta bir devlet var, bunun mekanizmaları tarafından en son Roboskî olmak üzere katliamlar gerçekleşti. Herkes kimin yaptığını biliyor. Çoluk, çocuk, kadın demeden katlediliyor. Niçin katlediliyor? Kürt oldukları için. Bu anlamda Kürtlerle bir yüzleşme gerekiyor. Bu devleti ve sistemi temsil eden kişilerin de bununla yüzleşmesi gerekiyor ki yeni bir sayfa açılabilsin” diye belirtti.

‘İNANDIRICILIĞI YOK’

Kılıçdaroğlu’nun inandırıcılığının olmadığını dile getiren Öztürk, “Başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye’de onurlu barışı, demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü isteyen tüm kesimlerin çabasıyla AKP eriyor, yüzde 10’luk barajı indirmelerine rağmen MHP baraj altında kalıyor. Kürt düşmanı politikaları, yapılan zulüm ve baskılara rağmen Kürtler bulundukları her alanda 7 yıldır aralıksız direniyor. AKP-MHP halkın direnişi karşısında eriyor. Kimse kendine pay çıkarmasın” dedi.

‘HELALLEŞME ÖCALAN İLE OLUR’

Kürtlerin talep ettiği haklarının verilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, şunları söyledi: “Bu haklardan vazgeçmek mümkün değil. Bu gerçekliği, bu hakikati gören bir noktada çaba içerisine girilirse, başta Kürt meselesi olmak üzere bütün meselelere de çözüm bulunur. Bu meseleler çözümsüz değiller. Çözüm bellidir. Kürt meselesinin çözümü noktasında pratikler var. Bunlar çözümün mümkün olduğunu gösteriyor. Çözümün yolunu defalarca gösterdik, ısrarla göstermeye de devam ediyoruz. Çözüm Sayın Abdullah Öcalan’dır. Bu saatten sonra Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması gerekiyor. Onurlu bir barış gelecekse, bir helalleşme ve yüzleşme olacaksa, bu İmralı’da Sayın Abdullah Öcalan ile olacaktır. Seçimi kazanmaya dönük bu günübirlik adımlar dün de kaybetti, yarın da kaybetmeye mahkumdur.”

MA / Müjdat Can

MEZOPOTAMYA AJANSI

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir