Tahliyesi engellenen Mukaddes için Meclis’e başvuru

ANKARA – İdare ve Gözlem Kurulu kararı gerekçe gösterilerek tahliye edilmeyen tutsak Mukaddes Kubilay için HDP’li Şevin Coşkun, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve cezasını bitirdiği halde İdare ve Gözlem Kurulu’nun hakkında verdiği “iyi halli değil” raporu gerekçe gösterilerek tahliyesi engellenen eski Ağrı Belediye Eşbaşkanı tutsak Mukaddes Kubilay için Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na başvurdu.

‘Sorumlular hakkında işlem başlatılsın’

Mukaddes’in, 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlerde Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı olarak seçildiğinin hatırlatıldığı dilekçede, “1 Mart 2017’de Ağrı Belediyesi’ne kayyım atandı ve 27 Aralık 2016’da Kubilay, hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Kubilay, aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının infazını 4 Ağustos 2022’de tamamlamasına rağmen tahliye edilmemektedir. Kubilay’ın tahliyesi; Cezaevi İdari ve Gözlem Kurulu tarafından ‘iyi halli’ olmadığı yönünde verilen karar ile engellenmektedir. Kurulun verdiği bu kararın gerekçesinde ise ‘Kubilay’ın; ceza infaz kurumunun düzen ve güvenliği amacıyla konulmuş kurallara uyum konusunda sorunlar yaşadığı, yasal mevzuat tarafından tanınan haklarını iyi niyetle kullanmadığı, işlemiş olduğu suçtan dolayı pişmanlık duyduğuna dair bir tespitin olmadığı, infaz sürecinde olumsuz yönde radikalleşme eğiliminin olması saikiyle toplumla bütünleşmeye hazır olduğuna dair olumlu bir kanaat oluşmadığı, tekrar suç işleme ve topluma zarar verme riskinin yüksek olduğu’ basına yansıyan bilgiler arasındadır. Bu keyfi gerekçelerle Kubilay’ın tahliyesinin engellenmesi, hukuksuzluktur” denilerek İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonunun Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne ziyaret gerçekleştirerek yaşanan hak ihlaline dair görüşmelerin yapılması talep edildi.

Dilekçede, Mukaddes’e yönelik uygulanan hukuksuzluğun son bulması, tahliyesi önündeki engellerin kaldırılması ve sorumlular hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılması da istendi.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir