Paris’te kitlesel uğurlama

Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık’ta katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ı uğurlama töreni düzenlendi.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde 23 Aralık’ta silahlı saldırıda katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Emine Kara (Evîn Goyî), Kültür Hareketi’nden Mîr Perwer (Mehmet Şirin Aydın) ve Kürt yurtsever Abdurrahman Kızıl’ı Kurdistanlılar ve dostları Paris’in Villers-le-Belle banliyösünde görkemli bir törenle Kurdistan’a uğurladı.

Paris Adli Tıp Kurumundan alınan cenazeler konvoy halinde anma ve uğurlama töreninin yapılacağı Villers-le-Belle banliyösündeki Palace de Villiers Platz’a getirildi. Çok sayıda Kürt kurum temsilcisi ile Avrupalı siyasetçinin katıldığı tören salonu Kurdistanlılar tarafından sabahın erken saatlerinden itibaren doldu.
Tören salonunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK-PAJK, KJK-KCK, TJK-E- KCDK-E, TJK-F CDK-F, TEV-ÇAND çelenkleri yer aldı. Törenden sonra, gelen kitle salona girerek karanfil bıraktı. Evin Goyi’nin cenazesi Başur’a, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın cenazesi de Bakur’a uğurlandı.

AKDOĞAN: YENİLECEKLER

Törende konuşan Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) Eşbaşkanı Xane Akdoğan, “Kürt kadınları rejimlerin kabusudur. Bunun için de hedef Kürt kadınları ve mücadeleleridir. Ancak Evin ve yoldaşlarının yarattığı ‘jin, jiyan, azadî’ sloganı bütün dünya kadınları tarafından sahiplenerek büyüyor” dedi. “Erdoğan ile destekleyicileri ne yaparlasa yapsınlar yenilecekler” diyen Akdoğan, “Evin, DAİŞ’i bitirdiği gibi biz de Erdoğan faşizmine son vereceğiz. Paris’te savunmasız halkımızı hedef aldılar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar düşmana boyun eğmeyeceğiz, diz çökmeyeceğiz” dedi.

ÜLMEZ: KÜRTLERİN YÜZYILI OLACAK

CDK-F Eşbaşkanı Abdulah Ülmez, “mücadeleyi yükseltme” çağrısı yaptı. Ülmez, “Halkımız, mücadelesiyle katliamcılara net bir tavır gösterdi. Bizleri yok etmek isteyenler yok olacaktır. Bu yüzyıl kadınların ve Kürtlerin yılı olacaktır. Hiç kimse bunun karşısında duramayacaktır. Bu tarihi günlerde birlik ve mücadele içerisinde olmalıyız. Katliamın aydınlatılması için mücadelemiz büyüyecektir. Fransa katliamı planlayanları açığa çıkartmalıdır” dedi.

HADDAD: KÜRTLERLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ

Sarcelles Belediye Başkan Yardımcısı M. Patrick Haddad, “Bu şehirde herkes kendini bulabilir. Burada kardeşlik esastır. Yaşanan saldırıdan kaynaklı bütün şehir şok içerisinde. Bende bunlardan biriyim. Üç Kürt katledildi. Katledilenlerin aileleriyle ve Avrupa’da bulunan tüm Kürtlerle dayanışma içerisindeyiz. Acınızı paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

KARTAL: FAŞİZMİ YIKARAK İNTİKAM ALACAĞIZ

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, 9 Ocak 2013’te yaşanan katliama işaret ederek, “Önder Apo bu katliamı duyduğunda ‘Onların intikamlarını faşizmi yok ederek alacağız’ dedi. Bu öyle büyük bir intikam ki ancak faşizmi yıkarak alabiliriz. Türk devleti Kürt halkına karşı tüm soykırımcı politikalarını devreye soktu. Kürt halkının imhası için tüm imkanlarını seferber etti. Ancak halkımızın direnişi bütün bu saldırıları boşa çıkardı” dedi.

Fransa hükümetine “katliamları aydınlatma” çağrısı yapan Kartal, şunları söyledi: “10 yıl içinde özgürlük mücadelesinin aydınlık öncüleri bu ülkede katledildi. Dünya kadınlarına öncülük eden kadınlar neden Paris’te hedef alınıyor? Şehitlerimize söz veriyoruz; Kurdistan ve kadın özgürlük mücadesini büyüteceğiz. Karanlığı aydınlatacağız. 2023 yılı AKP-MHP faşizmin yenilgi yılı olacak. Zafer bizim olacaktır.”

Katledilenlerin aileleri, yakınlarının mücadelesini anlatarak, “Bizleri ne kadar katletseler de diz çökmeyeceğiz, boyun eğmeyeceğiz! Kürt halkının başı sağolsun. Mücadelemizle anılarına sahip çıkacağız. Bu yürüyüş onurlu bir yürüyüştür. Yıllardır bu saldırılara karşı direniyoruz. Onlar ölümsüzdür” mesajını verdi.

KONCA: HESABINI SORACAĞIZ

TJK-E adına konuşan Besime Konca ise katliamın aydınlatılması çağrısı yaptı. Konca, “Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Jiyan Tolhildan, Evin Goyi, Hevrin Xelef, Garibe Gezer, Nagihan Akarsel, Deniz Poyraz ve Jina Emini’yi katleden bu düşmanı iyi tanıyoruz. Bir kez daha söz veriyoruz ki kadın katillerinden, kadın konfederalizmini inşa ederek hesap soracağız. Bütün dünyada yükselen ‘jin jiyan azadi’ ittifakını büyüteceğiz” ifadelerini kullandı.

XEMGİN: ÜMİDİMİZ ÖZ GÜCÜMÜZDÜR

Kültür Sanat Hareketi (TEV-ÇAND) adına konuşan Xelil Xemgin de, Türkiye’nin varlığını Kürt halkını yok etme üzerinden gördüğünü söyledi. “Haykırışımız intikam haykırışıdır” diyen Xemgin, “Başkalarından beklenti içerisinde değiliz. Tek ümidimiz ve beklentimiz öz gücümüzdür. Kürt kadınlarının mücadelesi tüm dünyaya yayıldı. Mir Perver’in şarkılarını, ezgilerini her yerde yükselteceğiz” diye aktardı.

HÜSEYİN: TÜM DÜNYA SES ÇIKARMALI

Kurdistan Özgür Yaşam Hareketi (Tevgera Azadi) Sözcüsü Tara Hüseyin ise “Türk devleti her gün Güney Kürdistan’ın dağlarını kimyasallarla bombalıyor. Buna artık bütün dünya ses çıkartmalıdır. Katledilen arkadaşlarımız dünya barışı için mücadele ettiler. Kürt halkının öncülerini hedef alıyorlar. Türk devleti artık Kürtlerin eski Kürtler olmadığını çok iyi biliyor. Özgür Kürtlerden korkuyorlar. Bunun için de kimyasalla saldırıyorlar. Bu saldırılara karşı tüm dünya halkları ve devletleri Kürt halkının mücadelesinin yanında olup destek vermelidir” diye konuştu.

FRANSIZ SİYASETÇİLERDEN MESAJ

Kürt halkının Fransız dostları da, anmada söz alarak, Kürt halkının acısını paylaştıklarını belirterek, katliamı kınadı. Kürt halkının yanında olduklarını belirten Fransızlar, 9 Ocak ile 23 Aralık Paris katliamının aydınlatılmasını istedi.
Konuşmaların ardından Emine Kara’nın daha önce yaptığı konuşmalarından derlenen bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

ANF ve MA’dan derlenmiştir.

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir