Baran: Adalet Nöbetleri’ne destek verilmeli

MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Zeki Baran, dört bölgede devam tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri’ne dikkat çekerek, kamuoyunun ve sivil toplum kuruluşların destek vermesi gerektiğini söyledi.

Tutsaklara baskıların gün geçtikçe arttığını kaydeden MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Zeki Baran, bu sürecin aileler için de tamamen bir cezalandırma yöntemine dönüştüğünü vurguladı.

MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Zeki Baran, Türk cezaevlerindeki baskılarla ilgili ANF’ye konuştu.

AİLELERE DE ÇIPLAK ARAMA

Salgınla birlikte tutsakların, aileleriyle bağlarının neredeyse kopma aşamasına geldiğini; son aylarda tekrar başlayan yüz yüze açık görüşlerin yer yer 15 dakikaya indirildiğini belirten Baran, “Özellikle ailelerin ziyarete giderken arama noktalarında maruz kaldıkları yöntemler gerçekten insanlık onuruyla bağdaşmıyor. Bazı cezaevlerinde görüşe giden ailelere çıplak arama dayatmasına varan bir baskı söz konusudur” dedi.

YAŞANANLARI KAMUOYUNA TAŞIYORUZ

Kurum olarak öncelikli görevlerinin, tutsak aileleriyle hukuki dayanışma olduğunu ifade eden Baran, “Misyonumuz gereği cezaevlerinde her gün yaşanan yüzlerce hak ihlallerini bir şekilde kamuoyuna duyurmaktır. Bir şekil de gündemde tutmak ve karar vericileri bu zülüm politikasından cayma noktasında bir iradeye zorlamaktır. Cezaevlerindeki tutsaklarla tek iletişim kaynağımız aileler ve avukatlardır. Kurum olarak görüş yapma şansımız yok. Haberdar olduğumuz gibi hukuk platformları ile ortaklaşarak raporlar hazırlıyoruz. Bu şekilde kamuoyuna deklare ediyoruz. Baskı oluşturmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ADALET NÖBETLERİ’NE DESTEK VERİLMELİ

Son aylarda Amed, Van, İstanbul ve İzmir’de tutsak yakınlarının sürdürdükleri ‘Adalet Nöbetleri’ne işaret eden Baran, şunları ifade etti: “Hasta ve ağır hasta tutsakların aileleri tarafından başlatılan bir nöbet var. Herkesi destek vermesi gerekir. Biz de kurum olarak ailelere desteklerimizi ifade ediyoruz. Seslerini kamuoyuna duyurmak için elimizden ne geliyorsa yaptık, yapıyoruz. Düzenli bir şekilde dört bölgede devam eden eylemlere de katılım sağlıyoruz. Aynı şekilde gerek federasyon yönetimi bünyesinde bulunan avukat arkadaşlarımız gerekse diğer hukuk platformlarındaki arkadaşlarla iletişim halinde, insani ve hukuki boyutunu gündemleştirip haklı taleplerin karşılanması için uğraşıyoruz.”

NORMAL BİR SİSTEM TÜM DOSYALAR ÇÖPE GİDER

Baran, tutsaklara ve ailelerine yönelik baskıların ve psikolojik şiddetin, kamuoyu ve sivil toplum kuruluşları tarafından iyi okunmasının gerektiğinin altını çizerek, şunları ekledi: “Türk cezaevlerindeki siyasi tutsakların genel profiline baktığımız zaman, bu insanlar hukukun zerresinin olmadığı bir sistem tutuklanıyor. Normal koşullarda tutuklu veya hükümlü olmalarını koşullayan bütün dosyalar çöpe gidecektir. İktidar, tüm bu olanları gölgelemek için topluma her yönüyle suni krizler dayatıyor; asıl krizleri gölgelemek için bir şekilde kendine çıkış yolu aramaya çalışıyor.”

ANF

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir