‘Onurlu bir barış için halklar yan yana mücadele etmeli’

VAN – HDP öncülüğünde “Savaş kaybettirir, barış kazandırır” şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü için düzenlenecek olan mitinge hazırlık çalışmaları son hız devam ederken kadınlar, tüm Van halkını mitinge davet etti.

Van’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla “Savaş kaybettirir barış kazandırır” şiarıyla düzenlenecek miting öncesi, sokakta mikrofon uzattığımız kadınlar 1 Eylül’ün kendileri için ne anlam ifade ettiğine dair konuştu.

‘Her yerde savaş var’

Türkiye’ de çocuk ve kadınlara yönelik suçların artarak devam ettiğini söyleyen Gürsel Işık, “Ekonomik kriz büyüyerek devam ediyor. Her yerde ölüm, katliam, savaş ve haksızlıklar yaşanıyor. Kimse önünü göremiyor. Barış barış diye bağırıyoruz ama katlediliyoruz, öldürülüyoruz, işkencelere maruz kalıyoruz” dedi.

‘Erkekliğin hâkim olduğu yerde adaletten bahsedilemez’

Krizin her anlamda yükseldiğini ve Türkiye’de bir fikrin özgürce beyan edilemediğini vurgulayan Gürsel, “Erkek egemenliğinin hâkim olduğu bir ortamda adaletsizlik çerçevesi içerisinde yaşıyoruz. Adalet diyoruz ama dönüp baktığımız zaman adaletin olmadığı bir dünyada yaşıyoruz. Adaletin yaşanmadığı bir yerde özgürlükten söz edilemez” ifadelerini kullandı.

‘Savaş her anlamıyla yıkımdır’

“Sevginin gücüyle barışın olabileceğine inanıyorum” diyen yurttaşlardan Sunay Özemre de, “Ülkedeki eşitsizlik dengesinden dolayı barışmaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Savaş her boyutuyla bir yıkımdır. Dünya barışı sağlanacaksa bütün insanların bir şeyler yapması gerekiyor. Barışın olması hukukun üstünlüğüyle olabilecek bir şeydir. Bütün dünyadaki yurttaşların eşit şartlarda yaşamasını temenni ediyorum” sözlerine yer verdi.

‘Tek millet, tek bayrak nereye kadar’

Barışın aynı zamanda kardeşliği ifade ettiğini vurgulayan Macide Varhan ise, ölüm ve savaş istemediklerini söyledi. “İnsanların birliği olursa barış olur” diyen Macide, sözlerine şöyle devam etti: “Barış kadınlar için çocuklar için önemli. Her şeyin başı barıştır. Savaş gözyaşı yeter diyoruz. Savaş gözyaşıdır kandır. Artık kana doysunlar. Kişi kendi için değil halk için çalışmalı. Halkla birlik olunca barış da olur. Tek millet, tek bayrak nereye kadar. Sonuna kadar barış diyoruz. Ve barışı savunuyoruz. Halk da barış istiyor. Ama halkı korkutup sindirmeye çalışıyorlar. Artık korkunun bastırılması lazım. Alanlara inelim, sesimizi yükseltelim. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde herkesi mitinge davet ediyorum” dedi.

‘Adalet istiyorum’

Xoxe Karataş da, “Adaleti istiyorum, Artık kan dökülmesin. İstiyorum ki barış olsun kavgalar olmasın. Bütün anneleri bütün Kürt halkını miting alanlarında görmek istiyorum. Dilimizi istiyoruz” dedi.

‘Barış denilince aklıma kadınlar gelir’

Beritan Taşkıran isimli yurttaş da 1 Eylül’ün kendisine birlik ve beraberliği hatırlattığını dile getirerek, “1 Eylül’de özellikle kadınları hatırlıyorum. Barış denilince aklıma özgürlük ve beyaz kuşlar gelir” diye konuştu.

‘Mitingde buluşalım’

Savaşın yıkımdan ibaret olduğunu söyleyen Ceylan Ertel ise, “Hiçbir ülkede barış yok. Savaşlar devam ediyor. Sayısızca ölen insan var. Dünya Barış Günü denilince çok mutlu oluyorum. Bunun çok güzel bir önemi var ama hiçbir şey hissedemiyoruz. Barış önceliklidir, zulüm olmamalı. İnsanlar öldürülmemeli. Artık sesimizi duymalılar. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde birlik olalım, alanlarda olalım. Mitingde buluşalım, destek olalım birbirimize. Artık bütün dünya olarak barışalım istiyorum” şeklinde konuştu.

JINNEWS

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir