Peker’in paylaşımıyla gündeme gelmişti: “Papadopulos cinayeti araştırılsın”

HDP milletvekili Garo önergesi Paylan, Sedat Peker’in paylaşımlarıyla bir kez daha gündeme gelen iş insanı Yorgo Papadopulos’un ölümü ve Arşimidis şirketinin hisselerinin el değiştirmesiyle ilgili araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Sedat Peker’in iddiaları üzerine Cenevre’de bir otel odasında ölü bulunan Türkiye vatandaşı Yorgo Papadopulos’un ölümünün aydınlatılması için Meclis (TBMM) araştırması açılmasını istedi.

Garo Paylan, Sedat Peker’e ait olduğu iddia edilen bir sosyal medya hesabı üzerinden iş insanı Yorgo Papadopulos’un ölümünü hatırlatarak, “Devasa serveti gasp edilmiştir,” dediği önergenin girişinde şu ifadelere yer verdi:

“1960’lı yıllara kadar Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan Arşimidis Müessesesi’nin sahibi Yorgo Papadopulos, 12 Aralık 1967 tarihinde Cenevre’de bir otel odasında ölü bulundu.

“Son günlerde yeniden gündeme gelen iddialara göre Yorgo Papadopulos aralarında; siyasetçi, iş insanı, MİT ve emniyet mensuplarının olduğu bir çete tarafından öldürülmüş ve devasa serveti gasp edilmiştir.

55 sene geçti

“Yorgo Papadopulos cinayeti, üzerinden 55 sene geçmesine karşın aydınlatılmamış, olaya karışanlar ve onların cinayetteki sorumlulukları, olaydan sağladıkları maddi ve manevi faydalar açığa kavuşturulmamıştır.

“Yorgo Papadopulos cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İç Tüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz.”

Necdet Çobanlı duyurdu

TBMM’ye verilen araştırma önergesinin gerekçesi ise şöyle:

“Yorgo Papadopulos’un Cenevre’de öldüğü haberini FİFA’nın tek Türkiyeli üyesi ve Arşimidis Şirketi’nin hukuk müşaviri Necdet Çobanlı vermiştir. Çobanlı, 1950’li yıllarda birçok azınlık vatandaşının avukatlığını yapmıştır. Papadopulos’un ölümü sonrasında, hisseleri, resmî olarak 40 yıldır şirkette çalışan Lambo Filipidis’e kalmış olsa da daha sonra bu hisseler Çobanlı’ya satılmıştır.

“Servete çökme”

“Kamuoyunda bu cinayetle çokça ilişkilendirilen Erdoğan Demirören ise o dönemde, Necdet Çobanlı’nın yardımcılığını yapmaktadır.

Çobanlı, ilerleyen yıllarda şirket hisselerini Erdoğan Demirören’e devretmiştir. 1982 yılında MİT Müsteşarı Burhanettin Bigalı’nın Genelkurmay Başkanlığı’na sunduğu bir raporda, Erdoğan Demirören’in Necdet Çobanlı ile birlikte bu cinayette yer aldığı belirtilmektedir.

“Papadopulos cinayetinde ve ‘Papadopulos’un servetine çökme olayı’ hakkındaki iddialarda, devletin farklı kademelerinde görev almış siyasetçi ve bürokrat birçok kişinin ismi geçmektedir.”

Ne olmuştu?

Suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Sedat Peker’e ait olduğu öne sürülen “Deli Çavuş” adlı Twitter hesabı tarafından Demirören ailesine yönelik ortaya atılan Yorgo Papadopulos cinayetinden sorumlu oldukları ve ‘mal varlığına çöktükleri’ iddiaları gündeme getirildi.

Sedat Peker ona ait olduğu kendisi ve çeşitli isimler tarafından teyitlenen “Deli Çavuş” hesabından, Demirören Holding’in sahibi Erdoğan Demirören’e yönelik “Babanın Rumların mallarına nasıl çöktüğünü anlatacağım. Rum asıllı ‘Yorgi Papadolos’un tüm mallarına çöküp adamı öldürdüler,” dedi.

Yorgo Papadopulos kimdir?

İş insanı.

1939 yılında Arşimidis ismi ile -Türkiye’de bisiklet ve araba parçaları satan ilk şirketlerden- İstanbul’da kurduğu şirketi 1967 yılına kadar devam ettirdi.

1967’de Cenevre’de bir otel odasında ölü bulundu. Kravatla boğularak öldürülen iş insanının cesedi yok edildi.

Bir mezarı yok.

Öldürülmesi, Milli Güvenlik Konseyi döneminde Orgeneral Haydar Saltık’ın emriyle MİT tarafından araştırıldı ve Mehmet Eymür’ün hazırladığı MİT Raporu’nda da yer aldı.

28 Ocak 1982 tarihinde MİT’in, Genelkurmay’a Arşimidis cinayetiyle ilgili gönderdiği rapor bir süre sonra kayboldu.

bianet

 

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir