Onur Haftası etkinliklerine yasaklamaya tepki

Onur Haftası etkinliklere yönelik saldırılara ve LGBTİ+’ların hedef gösterilmesine tepki gösterildi. Yetkililer LGBTİ+’ların ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüklerini engellemekten vazgeçmeye çağrıldı.

Onur Haftası etkinliklerine yönelik saldırılara karşı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenlendi. Basın metnini okuyan Burcu Bingöllü, 20-26 Haziran tarihlerinde Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilmesi planlanan 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları tarafından yasaklandığını hatırlattı. Bu kararla birlikte ülkenin tüm şehirlerine yayılan yasaklara bir yenisinin daha eklendiğini belirten Bingöllü, LGBTİ+’ların hedef gösterildiğini söyledi.

İstanbul, Çanakkale, Datça’da verilen yasak kararlarının ardından, kendine Müdafaa-i İslam Hareketi adını veren bir grubun sosyal medyada LGBTİ+’ları hedef göstererek “26 Haziran’da Taksim’de planlanan yürüyüşe asla izin vermeyeceğiz!” diyen bir açıklama paylaştığını hatırlatan Bingöllü, “Yetkililerin verdiği yasaklama kararları bu tür nefret söylemlerini ve tehditleri teşvik ediyor, LGBTİ+’lara yönelik şiddetin cezasız kalacağına dair saldırganları cesaretlendiriyor. LGBTİ+’lara özel ayrımcı uygulamaları da içeren bu yasaklama kararları, barışçıl toplanma özgürlüğünün açık ihlalidir ve başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

Devlet yetkililerine LGBTİ+’ları, LGBTİ+’ların barışçıl toplanma özgürlüğünü ve kişi hürriyeti ile güvenliği hakkını korumakla yükümlü olduklarını hatırlatan Bingöllü, şöyle devam etti: “LGBTİ+’ları yalnızlaştırmaya, kriminalize etmeye ve şiddetin hedefi haline getirmeye yönelik tüm ayrımcı politikalara karşı LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerin yanındayız. Yetkilileri LGBTİ+’ların ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüklerini engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.”

Basın metnini düzenleyen kurumlar: Civil Rights Defenders, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Rosa Kadın Derneği, SPoD LGBTİ+, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilciliği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Ünikuir Derneği, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği.

ETHA

Yorum yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir